Fjærgjellehemikordater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjærgjellehemikordater
Cephalodiscus dodecalophus
Cephalodiscus dodecalophus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pterobranchia
Lankester, 1877
Norsk(e) navn: fjærgjellehemikordater,
pterobranchier
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyreriket
Gruppe: deuterostomier
Rekke: hemikordater
Antall arter: 27
Habitat: marint (bentisk)
Utbredelse: alle verdenshav
Delgrupper:
  • Cephalodiscoidea
  • Rhabdopleuroidea

Fjærgjellehemikordater (Pterobranchia, av gresk πτέρον [pteron] = «vinge», βράνχια [branchia] = «gjelle») er en liten gruppe bestående av fastsittende marine dyr som livnærer seg som filterspisere. Enkeltdyrene er veldig små (om lag 0,5 mm), men danner kolonier som kan bli opptil 30 cm store. Koloniene består av rør som er laget av kollagen (et protein).

Dyrene er ellers kjennetegnet ved at de har to til ni «armer» med små tentakler som de filtrerer næringspartikler ut av vannet med. «Hodet» (prosoma) danner et plateaktig såkalt rostralskjold eller «krypesåle» som dyrene kan holde seg fast med. Tarmen er U-formet. Kroppen har, som hos andre deuterostomier, et coelom (en sekundær kroppshule) som er delt i protocoel, mesocoel og metacoel.

Søstergruppen til pterobranchiene er sannsynligvis enteropneustene. Disse to gruppene går også under samlebetegnelsen hemikordater («halv-ryggstrengdyr»), fordi de i en del egenskaper ligner på ryggstrengdyrene. De ser likevel ut til å stå pigghudene nærmest.

Én art er funnet i Norge, men Artsdatabanken antar at det egentlig er to arter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]