Fiskumfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskumfossen
Fiskemsfossen
LandNorge Norge
BeliggenhetGrong, Nord-Trøndelag
ElvNamsen
Posisjonskart
Fiskumfossen ligger i Trøndelag
Fiskumfossen
Fiskumfossen
Fiskemsfossen
Fiskumfossen (Trøndelag)

Fiskumfoss
64°32′35″N 12°27′27″Ø

Fiskumfossen (offisiell navneform: Fiskemsfossen, også skrevet Fiskesfossen og Fiskemfossen)[1] er en foss i elva Namsen som ligger noen få kilometer sør for Harran i Nord-Trøndelag. Fossen er utbygd til kraftproduksjon i Nedre Fiskumfoss kraftverk, noe som fører til at det til tider er lite vann i selve fossen.

Fiskumfoss har en laksetrapp, bygget delvis inni og utenfor fossen, hvor laks kan ta seg opp og det er også bygget et «lakseakvarium», hvor turister kan spise laksemiddag med utsikt til fossen, samt få et innblikk i historien knyttet til Fiskumfoss, både når det gjelder fiske og kraftproduksjon. Området rundt var ved begynnelsen av 1900-tallet et lite handelssted og ved nærmeste gård var det meieri, butikk, gjestgiveri og postkontor.

Fossen var et yndet sted for engelskmenn å komme til for å fiske. Fortsatt kan ruinene etter de gamle «engelskhusene» skimtes når man tar turer langs elva. Noen av «engelskhusene» finnes ennå i bygda Gartland som ligger midt mellom Grong og Harran. Der ligger også den gamle Gløshaug kirke fra 1689.

Fossen som tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Sammen med Formofoss og Tømmeråsfoss er Fiskumfoss Grong kommunes tusenårssted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fiskemsfossen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 5. november 2016.