Fireprikket åtselbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fireprikket åtselbille
Fireprikket åtselbille
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dendroxena quadrimaculata
(Scopoli, 1772)
Xylodrepa quadripunctata
Dendroxena quadripunctata
Norsk(e) navn: fireprikket åtselbille[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Åtselbiller
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: eikeskog
Utbredelse: Holarktis

Fireprikket åtselbille (Dendroxena quadrimaculata) er en bille som tilhører familien åtselbiller (Silphidae). Denne billen lever på eik der den spiser larver av andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (12-14 millimeter), gulbrun åtselbille. Antennene er svarte, fortykket mot spissen, men uten en tydelig antenneklubbe. Hodet og kroppens underside er svarte, fasettøynene små, runde og utstående. Pronotum er stort og bredt med rundede sider, og har en stor, rundet, svart flekk i midten. Scutellum er svart. Dekkvingene er brede med tre litt utydelige (særlig i den bakerste delen) lengderibber. Hver dekkvinge har en rund, svart flekk ved roten og en flekk ca. en tredjedel foran spissen. Beina er svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever oppe i løvverket på eik, der den jakter på ulike slags larver. Lenger sør i Europa, der arten er vanligere enn i Norge, blir den regnet som et nyttedyr fordi den bidrar til å holde nede bestandene av arter som eikeprosesjonsspinner, som kan gjøre skade på skogen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en holarktisk utbredelse, i Europa finnes den over alt bortsett fra lengst i nord. I Norge finnes arten bare i eikeskogs-beltet på Sørlandet, og også der er den temmelig sjelden. Den blir vurdert som Nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter fra 2010.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. [død lenke]
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av fireprikket åtselbille Dendroxena quadrimaculata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]