Fiolettbrunt metallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiolettbrunt metallfly
Foto: Halvard Hatlen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Autographa pulchrina
Haworth, 1809
Norsk(e) navn: fiolettbrunt metallfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Autographa
Habitat: skogkanter, lysninger, hager
Utbredelse: den palearktiske sone

Fiolettbrunt metallfly (Autographa pulchrina) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er vanlig nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36–40 mm), fiolettaktig brunt nattfly. Den kan kjennes på forvingenes fiolette fargetone med markerte tegninger, vanligvis to-delt sølvhvit flekk og på at nyre- og ringmerkene er mørke og tydelige. Forkroppen (thorax) er fiolettaktig brun med en høy tverrkjøl av oppstående, håraktige skjell foran og en dusk over scutellum. Forvingen er rødbrunlig med et markert, fiolett skjær. Midt i vingen er det to sølvhvite flekker (en sjelden gang sammenvokst), den ytterste er oval og den innerste v-formet. Bak og utenfor den ovale sølvflekken er det en diffus, brunoransje flekk. Ringmerket, som sitter i munningen av den v-formede sølvflekken, er mørk-kantet, bønneformet og tydelig. Nyremerket er mørkt og kommaformet. Mellomlinjene, som avgrenser midtfeltet, er lyse med brune kanter. Bølgelinjen langs vingens ytterkant er mørkbrun, tydelig i den fremre halvdelen der den er S-formet. Vingens ytterkant er smalt brun. Bakvingen er brunhvit med gråbrun ytterkant, markert skille mellom de to fargene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skogkanter, lysninger i skogen, hager og ruskemark. Larvene, som ovevintrer, lever på ulike lave planter, særlig brennesle (Urtica dioica). De voksne sommerfuglene flyr i juni–august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i hele Europa og det nordlige Asia østover til Japan. I Norge er den vanlig nord til Rana i Nordland, det finnes spredte funn til Kvæfjord i Troms.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, fiolettbrunt metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Autographa pulchrina på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]