Findability

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Findability eller finnbarhet er hvor enkelt informasjon som ligger på et nettsted kan bli funnet, både fra utenfor nettstedet (ved bruk av søkemotorer eller lignende), og av brukere som allerede befinner seg på et nettsted[1]. Findability sin viktighet kan stadfestes ut i fra første lov om e-handel, som fastslår at «hvis brukeren ikke kan finne produktet, kan ikke brukeren kjøpe produktet»[2].

Findability omfatter aspekter av blant annet informasjonsarkitektur, brukergrensesnittdesign, tilgjengelighet og søkemotoroptimalisering.

Mark Baker, forfatteren av Every Page is Page One[3], nevner at findability «er et innholds-problem, ikke et søke-problem»[4].  Selv når riktig innhold er tilgjengelig, havner brukere ofte dypt inne på et nettsted, men ikke på riktig nettside. Han legger videre til at findability er vanskelig å forholde seg til, og at perfekt findability er uoppnåelig, men at vi må fokusere på å redusere innsatsen brukere selv må benytte for å finne frem.

Findability utenfor et nettsted[rediger | rediger kilde]

Findability utenfor et nettsted (External findability), er relatert til digital markedsføring og søkemotoroptimalisering. Det handler om hvor enkelt informasjonen på et nettsted kan bli funnet fra utenfor nettstedet.

Flere faktorer kan påvirke dette[5]:

  1. Søkemotor-indeksering: Til å starte med, må nettsider bli funnet av søkemotorens indekserings-bot for å bli vist i søkeresultatene.
  2. Side-beskrivelser i søkeresultatene: Neste steg er å tiltrekke kunder til å klikke på lenken til nettsiden. Siden kundene ikke kan se hele nettsiden på dette tidspunktet, men bare et utdrag av nettsidens innhold og metadata, er det viktig at meningsfull informasjon blir vist på denne begrensete plassen.
  3. Samsvar i søkeord: Terminologien som brukes av søkeren og innholds-produsenten kan være forskjellig. Å bygge bro mellom begrepene som brukes av kunder og utviklere er nyttig for å gjøre innholdet mer synlig for flere potensielle kunder.

Findability på et nettsted[rediger | rediger kilde]

Findability på et nettsted (On-Site findability) handler om brukerens evne til å finne det de leter etter på et bestemt nettsted.

Flere faktorer kan påvirke dette, blant annet:

  1. Søkemotoren på nettstedet: Hvis søkere på et nettsted ikke finner det de leter etter, kan det være de forlater nettstedet heller enn å navigere.
  2. Relaterte lenker og produkter: Brukeropplevelsen kan bli forbedret ved å prøve å forstå behovene til brukeren, og så gi anbefalinger og forslag til annen relatert informasjon.
  3. Nettstedet samsvarer med brukerens behov og preferanser: Sidedesign, innhold og anbefalinger er viktige faktorer for å påvirke brukeropplevelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jacob, Elin K.; Loehrlein, Aaron (2009). «Information architecture». Annual Review of Information Science and Technology. 1 (engelsk). 43: 1–64. doi:10.1002/aris.2009.1440430110. Besøkt 12. desember 2019. 
  2. ^ Nielsen Norman Group. «Ecommerce User Experience» (engelsk). 
  3. ^ Baker, Mark. Every page is page one : topic-based writing for technical communication and the web (engelsk). Laguna Hills, California. ISBN 978-1-4920-0194-2. OCLC 868920103. 
  4. ^ Baker, Mark (28. mai 2013). «Findability is a Content Problem, not a Search Problem». Every Page is Page One (engelsk). Besøkt 12. desember 2019. 
  5. ^ «Findability Factors Found» (PDF) (engelsk). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]