Hopp til innhold

Digital markedsføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Digital markedsføring er et samlebegrep for all markedsføring som foregår på elektroniske enheter. Dette gjelder smarttelefoner, mobiltelefoner, pc-er og spillkonsoller. Markedsføringen kan foregå med bruk av søkemotorer, sosiale medier, e-post og reklamebanner på nettsteder. Men digital markedsføring er ikke begrenset til metode. Det er faktisk slik at markedsføring handler om å slå ut konkurrentene i både kostanden til kundeanskaffelse og USP (unique selling proposition). En bedrift må i dag ha en klar USP for å kunne skille seg ut med markedsføringen, og dette er en sentral driver for at markedsføringen skal være effektiv. Er man en av mange i markedet vil det fort bli smale marginer og bli utkonkurrert på pris av store aktører.

Google Ads er eksempel på reklame på internett og ble lansert to år etter Google.com. Å annonsere på Google idag er en vanlig teknikk som markedsføringsbyråer bruker for å skape umiddelbar trafikk til nettsider. Det som er spesielt med Google annonsering er at et søk ofte er knyttet til et behov. Søker noen på "kjøpe sko" så ønsker de å søke sko, dette gjør at annonseringen på Google er ekstra verdifull sammenlignet med tilfeldig eksponering som du opplever på TV og Facebook.[1]

Under Pandemien skjedde det en eksplosjon[2] i netthandelen, og som et resultat av dette har flere nye og relativt fremmede virksomhetstyper vokst frem, herunder Affiliate Marketing, Influencer Marketing[3] og vekstmarkedsføring[4] for å nevne et par.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hallgeir Gustavsen. «Google annonsering - Hva er Google annonsering». Hallgeir Gustavsen. Besøkt 2. november 2022. 
  2. ^ «Veksten i netthandel har tatt av under corona» (PDF). Virke. Besøkt 15. mars 2023. 
  3. ^ «INFLUENCER-MARKED ESTIMERES TIL 348 MNOK». Mediebyråforeningen. Arkivert fra originalen 28. juni 2022. Besøkt 8. mai 2022. 
  4. ^ «Vekstmarkedsføring (Growth marketing)». Fullstakk. Besøkt 15. mars 2023. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Ryan, Damian; Jones, Calvin (2009), Understanding digital marketing: marketing strategies for engaging the digital generation, Kogan Page, ISBN 0749453893 
  • Catalano, Ben; Brooks, Gregory (2007), Digital Marketing for Dummies, John Wiley & Sons, ISBN 9780470057933