Fila brasileiro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fila brasileiro
Fila brasileiro, brasiliansk mastiff
Hundetypekamphund, mastiff, molosser
OpprinnelseBrasil
EgenskaperFamiliehund, brukshund
Livsløp8-10
StørrelseGigantstor (40–70 kg)
Passer forErfarne hundefolk[1]
Anerkjennelser
FCIGr. 2 seksjon 2
(FCI #225)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Fila brasileiro (FCI #225) er en stor og sterk mastiff som kommer fra Brasil, men hunderasen er nå forbudt i Norge. Den er også kjent som brasiliansk mastiff og brasiliansk molosser. Den ble opprinnelig avlet for å spore opp rømte slaver i de tropiske skogene Brasil, men har siden blitt brukt til å jakte farlige byttedyr, som en vakthund, og i militær tjeneste.[2]

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Fila brasileiro

Fila brasileiro er med stor sikkerhet et resultat av de hunder spanske- og portugisiske conquistadorer førte med seg til den amerikanske kontinentet1600-tallet. Kynologer mener at rasen har oppstått gjennom krysninger mellom ulike mastifftyper (blant annet engelsk mastiff) og blodhundlignende sporhunder som kom til dette kontinentet og siden ble krysset med lokale hunder.

Rasen ble opprinnelig brukt til å vokte på og spore opp rømte slaver. Senere ble den også benyttet til å vokte på buskapen og eiendommene. Som rase ble den første gang anerkjent av FCI i 1950, men rasen har på grunn av sine aggressive egenskaper nå blitt forbudt i flere land, herunder også i Norge.


Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Fila brasileiro er en typisk molosser og har en kvadratisk kroppsbygning, der spesielt det steile bakparitet utmerker seg gjennom å være tydelig høyere enn skulderhøyden. Den har tykk hud som henger løst, og pelsen er kort, tykk og myk og ligger tett inntil huden. Ensfargede hunder tillates i alle farger, unntatt som hvit, musegrå, sort, tan og blå. Også melert (hvert hårstrå her flere farger) er godkjent. Sort maske er tillatt. Hvite markeringer på potene, brystet og halen tillates så lenge de ikke utgjør mer enn en fjerdepart av grunnfargen.

Fila brasileiro blir gjerne 40–70 kg tung og har en skulderhøyde på ca. 60–70 cm. Hannene skal vei minst 50 kg og være mellom 65–75 cm høye. Tispene er gjerne betydelig mindre enn hannene, men skal allikevel ikke veie mindre enn 40 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Fila brasileiro er først og fremst en ypperlig vakthund og en svært god sporhund, men den har også en rekke andre egenskaper som brukshund. Rasen har imidlertid, på grunn av sin store styrke og sitt pågangsmot, også fått et rykte som regulær kamphund, og må sosialiseres for å bli en god familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Fila brasileiro er en modig og uredd hunderase, som er svært resolutt og ofte meget mistenksom overfor fremmede. Som sådan er også rasen kjent som meget egenrådig og pågående. Den krever en tydelig leder og mosjon og utfordringer for å trives.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Denne hunderasen er forbudt i Norge, jfr. «Forskrift om hunder», §1. Lovdata
  2. ^ «Fila Brasileiro». Hunderase.no (norsk). 7. desember 2014. Besøkt 22. desember 2014.