Figulus fissicollis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Figulus fissicollis
Nomenklatur
Figulus fissicollis
Fairmaire, 1849
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
TribusFigulini
SlektFigulus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: øyer i Stillehavet

Figulus fissicollis er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (gjerne 10-20 millimeter) og slank, blank, svart hjortebille. Kroppen er langstrakt og nokså flat. Som vanlig for gruppen har hannene forstørrede kjever (mandibler), men disse blir ikke svært store, litt kortere enn hodet. Pronotum er firkantet, bare litt bredere enn langt, med en tydelig midtfure og et rektangulært, avgrenset midtfelt. Beina er korte, leggene (tibiae) utvidete med tenner på utsiden. Dekkvingene har tydelige punktstriper, punktene nokså grove.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I alle fall noen av artene ser ut til å ha et selskapelig levevis, ved at larvene vokser opp sammen i kull, ofte med en av foreldrene til stede. Det skjer en betydelig kannibalisme mellom larvene i slike reir, og foreldrene spiser også noen larver, men reir med foreldrene til stede har likevel flere overlevende larver enn dem uten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt og lever i Japan, på Taiwan, Ny-Guinea, Vanuatu, Salomonøyene, Samoa, Tonga, Fiji og Tahiti. Den skal også forekomme på Filippinene, men dette beror kanskje på en forveksling.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]