Fiendens fiende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiendens fiende
Forfatter(e)Jan Guillou
SpråkSvensk
SjangerSpionroman
Utgitt1989
Oversetter(e)Knut Ofstad
Sider529

Fiendens fiende er en roman skrevet av Jan Guillou. Det er bok nummer fire om Carl Hamilton.[1] Boken ble utgitt i Sverige i 1989 med tittelen Fiendens fiende, og den ble først lansert på norsk i 1990 av Cappelen.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

I denne boken blir en russisk avhopper avhørt i England. Han oppgir mange russiske agenter som jobber innenfor vestlig etterretningstjeneste og sikkerhetspoliti. En av de som blir oppgitt som russisk agent er Carl Hamilton. Det blir sagt at han var dette lenge før han ble utdannet i USA. Dette blir holdt hemmelig i Sverige mens man etterforsker saken. Carl blir dratt inn til avhør av en sikkerhetsmann som prøver å trette ham ut, leiligheten til Carl blir fullstendig rasert i en ransakelse. DG, som rekrutterte Carl, reiser over til USA for å avhøre Åke Stålhandske og Joar Lundwall angående operasjon Big Red. De tviler nå på at den ble gjennomført siden dette besto i å sprenge russiske baser under vann.

Carl blir sendt til utlandet av UD for å overvåke i en gisselsituasjon. UD vet ikke noe om at Carl er mistenkt for å være russisk spion. Denne gisselsituasjonen finner sted i Libanon, der Carl samarbeider med Jihaz as-Rased, PLOs etterretningstjeneste. Offiseren han samarbeider med er Mouna Husseini, en person han har samarbeidet med 2 ganger før. Da forhandlingen ikke går gjennom fordi kravet til gisseltagerne er for store går Carl og Mouna inn og befrir de svenske gislene med vold.

Det DG etterhvert finner ut er at operasjon Big Red fant sted og at Carl ikke kunne være en russisk agent av forskjellige grunner. Da Carl kommer hjem fra Libanon har de et nytt oppdrag til han, denne gangen fra forsvaret. En russisk agent har rømt fra fengsel i Sverige og er blitt sett i Moskva. Carl drar dit for å drepe denne personen, det er kun DG som vet om dette siden ordren fra Carls overordnet er å fotografere denne mannen. Carl spiller et skuespill som gir russerne inntrykk av at Carl har blitt sendt bort fordi han ikke kan stoles på og at han er sterkt misfornøyd med dette. Han lurer russerne og dreper den svenske borgeren han var blitt sendt ut for å drepe.

Referanser[rediger | rediger kilde]