Fibaro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fibaro er et merkenavn eid av det polske selskapet Fibar Group som produserer utstyr til smarthus.

Selskapet har i mange år satset stort på Z-Wave.[1] De produserer blant annet brytere, dimmere, bevegelsessensorer, fjernstrømbrytere og dørsensorer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Firmaet ble grunnlagt i 2010 og fokuserte på å lage komponenter for bygningsautomasjon basert på tingenes internett, med mål om at produktene enkelt skulle kunne tas i bruk uten at forbrukerne skulle behøve å gjøre store forandringer på boligen. I 2011 ble det etablert en fabrikk i Poznan. De første fire produktene var en hjemmesentral, persienner og lysstyring, som alle gikk på Z-Wave. Fibaro har også laget produkter for styring av oppvarming.

I 2016 bestemte Fibaro seg for å produsere utstyr som skal være kompatibelt med Apple sitt HomeKit, men opprettholdt fremdeles støtten for Z-Wave.

I 2017 ble fabrikken til Fibaro i Poznań tildelt en pris for fremtidsrettet produksjon og utvikling. Årlig produserer fabrikken over 1 million varer som leverer til over 100 land.

I 2018 kom Fibaro sine første modeller med støtte for Bluetooth Low Energy (BLE) og WiFi, hvilket kunne kobler direkte til hjemmenettverket og dermed fjernet behovet for en dedikert hjemmesentral.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Smarte hjem – hjemmesentraler - Guide». Tek.no (norsk). 24. mars 2019. Besøkt 13. september 2021.