Fianna Éireann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fianna Éireann [ˈfʲiənə ˈeːɾʲən] (irsk for «Irlands soldater», finnes også i formene Fianna na hÉireann og Na Fianna Éireann) er et navn som har blitt brukt av forskjellige republikanske ungdomsorganisasjoner i Irland i det 20. og 21. århundre. Pr. 2006 står Fianna na hÉireann på listen over forbudte organisasjoner i Storbritannia i henhold til Terrorism Act 2000.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Den første organisasjonen med navnet Fianna Éireann ble grunnlagt i 1909 av Constance Markiewicz og Bulmer Hobson. Den hadde den samme paramilitære profil som Baden-Powells speidere, med byttet ut britisk nasjonalisme mer den irske varianten. Innen utbruddet av den irske uavhengighetskrig i 1919 hadde mange av de tidligste medlemmene gått videre inn i IRA. Under den irske borgerkrig var Fianna Éireann knyttet til traktatmotstanderne i IRA.

Splittelser[rediger | rediger kilde]

I tiårene som fulgte etter borgerkrigen har Fianna Éireann blitt splittet i flere mindre grupper, etter omtrent det samme mønsteret som IRA. Den mest fremtredende av gruppene i 2006 er den som er forbundet med Continuity IRA, Cumann na mBan og Republican Sinn Féin. Det finnes også en gruppe som er knyttet til 32 County Sovereignty Movement og muligens til Real IRA. Den provisoriske IRA hadde i 1970-årene en ungdomsgruppe med dette navnet, etter bruddet med Det offisielle IRA, men den ble senere lagt ned.

En annen gren som brøt ut itviklet seg etter en sosialistisk modell på linje med Official Sinn Féin. I midten av 1970-årene fikk den navnet Irish Democratic Youth Movement (IDYM), og sluttet med paramilitær trening. IDYM fikk bånd til speiderlignende grupper i kommunistiske land som Freie Deutsche Jugend i Den tyske demokratiske republikk. Da Sinn Féin The Workers Party i 1982 ble reorganisert som The Workers Party skiftet IDYM navn til Workers' Party Youth. Denne organisasjonen er tilknyttet World Federation of Democratic Youth.

Bånd til speiderbevegelsen[rediger | rediger kilde]

Ettersom speiderbevegelsen utviklet seg til en organisasjon som la vekt på fredsarbeid, og ble helt upolitisk, kan det nå vanskelig sies at de forskjellige Fianna Éireann-gruppene er speidergrupper. Ingen av dem har noensinne blitt anerkjent av World Organization of the Scout Movement.