Festiviteten i Kristiansund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Festiviteten i Kristiansund
Festivitet-ksu-P7130107-1.JPG
Fasaden, sett fra sydøst
Generelt
Byggeår:  1914
Endringer:  1945
Arkitektur
Arkitekt:  Ukjent
Teknikk:  Art nouveau
Materiale:  Stein
Interiør

Festiviteten i Kristiansund er en bygning som brukes som byens fest- og teaterlokale. Bygget er oppført i jugendstil, og er bygget av stein hentet fra «Klubba» i Kristiansund. Bygget sto ferdig i 1914.

Festiviteten i Kristiansund er berømt som lokalet for den årlige operauken hver februar. Operaen i Kristiansund er kjent for å benytte lokale amatører i tillegg til profesjonelle operasangere, og har i dag status som ressurs- og kompetansesenter for distriktsopera. Operavirksomheten har hatt en egen post på statsbudsjettet siden 1980.

Årlig produseres forestillingene Donna Bacalao, Sundbåten Syver, Nøtteknekkeren og Operafestukene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planene for et kulturhus i Kristiansund daterer seg tilbake til da byen nådde sin topp hva gjelder klippfiskproduksjon. Det ble stiftet en organisasjon ved navn «Kristiansund Klubselskap», hvor de største forkjemperne for å danne et kultursenter i byen var samlet. Medlemmene av denne organisasjonen var også blant de mest innflytelsesrike menn i regionen, og hadde opparbeidet sin posisjon primært på grunn av klippfiskhandel. Dette var også hovedgrunnen til at det finansielle ved byggingen av Festiviteten kom på plass, og i 1910 ble byggingen satt i gang. Man valgte å oppføre bygget i stein, som ble hentet fra det nærliggende området «Klubba». Festiviteten i Kristiansund ble innviet sommeren 1914.

I 1919 ble Kristiansund Symfoniorkester stiftet av Edvard Bræin. Dette skulle bli starten for en stadig eskalerende utvikling for aktiviteten i bygget. Operaen i Kristiansund ble dannet i 1928, da Festiviteten huset byens første operaoppsetning. Operaen i Kristiansund opplevde en enorm popularitet i årene som fulgte, og stadig flere operaforestillinger ble satt opp.

Under 2. verdenskrig ble Festiviteten, i likhet med resten av Kristiansund, sterkt skadet av tyske bombeangrep. Bygget ble nærmest totalskadd, men ble raskt gjenoppbygd av tyske styrker for å bli brukt som fengsel og politistasjon. I tillegg ble det også opprettet en kinosal og en kafé i Festiviteten. Politistasjonen ble værende der helt fram til 1970 da den fikk nye lokaler. I 1971 begynte man igjen å sette opp operaforestillinger i Festiviteten, noe som førte til dannelsen av Operafestukene som i dag er en årlig kulturbegivenhet i regi av Operaen i Kristiansund.

9. desember 2009 ble den kjente bloggeren Regine Stokke begravet fra Festiviteten.

Modernisering[rediger | rediger kilde]

Da bygget ble oppført var det et av Norges flotteste lokaler for framføring av konserter, teater og til selskap og fest. I dag er lokalet svært slitt, og trenger oppgradering av scene, orkestergrav og garderobeplass for aktørene for fortsatt å kunne huse virksomheten til Operaen i Kristiansund.

En arkitektkonkurranse har vært utlyst for utbygging av Festiviteten, og forslagene ble vurdert av en jury bestående av Olav Grytnes, tidligere operasjef i Kristiansund; Ingar Warvik, virksomhetsleder i Kristiansund kommune; Arne Andresen, ved kommunens tekniske etat, og Georg Øie, arkitekt i Surnadal. I september 2006 valgte juryen utkastet «Dance With A Stranger» fra Medplan og BGO arkitekter AS i Oslo. Forslaget ble lagt fram for bystyret i Kristiansund i slutten av september 2006, og det ble da vedtatt å sette i gang med et forprosjekt for utbygging og ombygging.

Fakta om Festiviteten i Kristiansund[rediger | rediger kilde]

Adresse: Kong Olavs Vs gate 1, Kirkelandet

Bankett og selskapslokaler

  • Storsal med balkong og scene inntil ca. 494 pers.
  • Storsalen inntil 275 pers.
  • Klubben inntil 70 pers.
  • Salongplasser inntil 50 pers.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]