Festiviteten i Kristiansund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Festiviteten i Kristiansund
Fasaden, sett fra sydøst
Generelt
Byggeår1914
Endringer1945
Arkitektur
ArkitektKristen Rivertz
TeknikkArt nouveau
MaterialeStein
Beliggenhet
Kart
Festiviteten i Kristiansund
63°06′42″N 7°43′26″Ø

Festiviteten i Kristiansund er en bygning som brukes som byens fest- og teaterlokale. Bygget er oppført i jugendstil, og er bygget av stein hentet fra «Klubba» i Kristiansund. Bygget sto ferdig i 1914.

Festiviteten i Kristiansund er berømt som lokalet for den årlige operauken hver februar. Operaen i Kristiansund er kjent for å benytte lokale amatører i tillegg til profesjonelle operasangere, og har i dag status som ressurs- og kompetansesenter for distriktsopera. Operavirksomheten har hatt en egen post på statsbudsjettet siden 1980.

Årlig produseres forestillingene Nøtteknekkeren og Operafestukene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planene for et kulturhus i Kristiansund daterer seg tilbake til da byen nådde sin topp hva gjelder klippfiskproduksjon. Det ble stiftet en organisasjon ved navn «Kristiansund Klubselskap», hvor de største forkjemperne for å danne et kultursenter i byen var samlet. Medlemmene av denne organisasjonen var også blant de mest innflytelsesrike menn i regionen, og de hadde opparbeidet sin posisjon primært på grunn av klippfiskhandel. Klippfiskpengene var også hovedgrunnen til at det finansielle ved byggingen av Festiviteten kom på plass. Festivitetsbygningen i Kristiansund var for øvrig et av de mange allmennyttige formål som mottok rundhåndet støtte fra byens store mesèn Caroline Knudtzon.[1]

I 1910 ble byggingen satt i gang. Man valgte å oppføre bygget i stein som ble hentet fra det nærliggende området «Klubba». Festiviteten i Kristiansund ble innviet sommeren 1914.

I 1919 ble Kristiansund Symfoniorkester stiftet av Edvard Bræin. Dette skulle bli starten for en stadig eskalerende utvikling for aktiviteten i bygget. Operaen i Kristiansund ble dannet i 1928, da Festiviteten huset byens første operaoppsetning. Operaen i Kristiansund opplevde en enorm popularitet i årene som fulgte, og stadig flere operaforestillinger ble satt opp.

Under 2. verdenskrig ble Festiviteten, i likhet med resten av Kristiansund, sterkt skadet av tyske bombeangrep. Bygget ble nærmest totalskadd, men ble raskt gjenoppbygd av tyske styrker for å bli brukt som fengsel og politistasjon. I tillegg ble det også opprettet en kinosal og en kafé i Festiviteten. Politistasjonen ble værende der helt fram til 1970 da den fikk nye lokaler. I 1971 begynte man igjen å sette opp operaforestillinger i Festiviteten, noe som førte til dannelsen av Operafestukene som i dag er en årlig kulturbegivenhet i regi av Operaen i Kristiansund.

9. desember 2009 ble den kjente bloggeren Regine Stokke begravet fra Festiviteten.

Modernisering[rediger | rediger kilde]

Da bygget ble oppført var det et av Norges flotteste lokaler for framføring av konserter og teaterforestillinger, samt for selskapelige arrangementer. På begynnelsen av 2000-tallet var bygningen blitt svært slitt, og det var behov for oppgradering av scene, orkestergrav og garderobeplass for aktørene slik at bygget fortsatt kunne huse virksomheten til Operaen i Kristiansund.

En arkitektkonkurranse ble utlyst for utbygging av Festiviteten, og forslagene ble vurdert av en jury bestående av Olav Grytnes, tidligere operasjef i Kristiansund; Ingar Warvik, virksomhetsleder i Kristiansund kommune; Arne Andresen, ved kommunens tekniske etat, og Georg Øie, arkitekt i Surnadal. I september 2006 valgte juryen utkastet «Dance with a Stranger» fra Medplan og BGO arkitekter AS i Oslo. Forslaget ble lagt fram for bystyret i Kristiansund i slutten av september 2006, og det ble da vedtatt å sette i gang med et forprosjekt for utbygging og ombygging.

Fakta om Festiviteten i Kristiansund[rediger | rediger kilde]

Adresse: Kong Olavs Vs gate 1, Kirkelandet

Bygningen inneholder bankett- og andre selskapslokaler.

  • Storsal med balkong og scene; kapasitet: inntil 494 personer
  • Storsalen; inntil 275 personer
  • Klubben; inntil 70 personer
  • Salongplasser; inntil 50 personer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Williamsen, Odd W. (2000). «Biografi over Nicolay Heinrich Knudtzon III». Nordmøre Museums årbok 2000 (PDF). Kristiansund: Nordmøre Museum. s. 49. Arkivert fra originalen (PDF) 21. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]