Ferula communis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ferula communis
Ferula communis på Korsika
Ferula communisKorsika
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ferula communis
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: skjermplanteordenen
Familie: skjermplantefamilien
Slekt: Ferula
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: tørre steder
Utbredelse: middelhavslandene

Ferula communis er en flerårig urt i skjermplantefamilien.

Den blir vanligvis 2–3 m høy, men kan bli opptil 5 m. Stengelen er kraftig og hul, og planten har en ubehagelig lukt. Bladene er tre til fire ganger finnete med en basal slire rundt stengelen. Småbladene er linjeformede og opptil 50 mm lange. Bladene blir reduserte oppover stengelen. De gule blomsterskjermene har 20–40 stråler. Storsvøpblad mangler, og småsvøpbladene er linje- til lansettformede. Frøene er flate med mange oljekanaler.

Ferula communis er utbredt i hele middelhavsområdet. Den vokser i garrigue, på steder med gras eller stein og i veg- og grøftekanter.

Tørkede stengler er harde og har blitt brukt til å lage møbler. Stavene som i antikken ble kalt thyrsos, bestod av en Ferula communis-stengel kronet med en furukongle og med eføyblader tvunnet rundt stengelen. Tørket marg kan brukes til opptenning på samme måte som knusk. Margen brenner sakte inne i stengelen, og slik kan ild bringes fra sted til sted. I mytene fortelles det at Prometheus smuglet med seg ilden han hadde stjålet fra gudene i en slik stengel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 161. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • O. Polunin og A. Huxley (1978). Middelhavsflora. Norsk utgave P. Sunding. NKI-Forlaget. s. 133. ISBN 82-562-0490-7. 
  • R. Hand (2011). «Ferula communis». Apiaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 24. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]