Fausko Skysstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°52′51″N 8°28′57″Ø

Gammelt foto tatt mot Fausko Skysstasjon, 1905
Flyfoto av Fausko Skysstasjon, tatt sommer 2008

Fausko Skysstasjon er en av de viktigste kulturhistoriske gårdene i Hemsedal, særlig på grunn av sin sentrale historie som skysstasjon på hovedveien mellom Oslo og Bergen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble i 1870 etablert hotell på gården Fausko, Hemsedal. Noen år senere ble det både skysstasjonsdrift og hotelldrift. Det ble en svært aktiv tid i gårdens historie, fremover mot nye tider med åpningen av Bergensbanen og bygging av bilveier tidlig på 1900 tallet, der epoken som skysstasjon tok slutt. Gården lå inn til kongeveien som ble bygd gjennom Hemsedal og var i denne tiden et knutepunkt i bygda, for postgangen og reisende mellom Østlandet og vestlandet. I denne tida var det også landhandel på Fausko. På Fausko var det skifte av hest før ferden gikk videre, og gjerne overnatting til neste dag. Garden var da i besittelse av flere hester, som da ble benyttet til byttehester da mot øst og vest. Neste skysstasjon på fjellovergangen mot vestlandet var fjellgården Bjøberg. Skysstasjonepoken tok slutt ca 1915, men hotelldriften fortsatte fram til 2. verdenskrig, hvor skysstasjon ble tatt til forlegning av tyske soldater. Hotellet kom ikke tilbake i drift etter krigen, men ble på 1950 og 60 tallet nyttet som våningshus.

Garden[rediger | rediger kilde]

(Gnr 82, bnr 1)ligger ved Tuv i Hemsedal 660 moh. Fausko har 130 da dyrka jord. 950 da blandingsskog. 450 da med annen privat eiendom. Andel i 55000 da private fjelleiendommer i felles eie med 4 andre gårdsbruk i området Grøndalen, Fjellstølane, Holstein, Vavatn, Vabuleino, Harahorn, Ranastongi og Hydalen. Fjellområdene ligger i grense med Valdres, og ligger mellom 900 og 1900 moh. Her er det kulturminner frå fangstliv og jegerkultur tilbake til steinalderen. Store deler av fjelleiendommene er i dag verna natur, herunder Hydalen Landskapsvernområde (Opprettet ved kongelig resolusjon i 1989).
Fra gammel tid var det 4 støler i drift på Fausko:

Fausko er en økologisk drevet gård.

Skysstasjonen[rediger | rediger kilde]

Hotell bygningen ble bygd 1870, da bestod den av kjøkken, overnatting/servering, poststasjon og 14 soverom. Skysstasjonen var etter hvert preget av forfall, da det i 1990, i samråd med antikvariske myndigheter, ble bestemt fullstendig renovering av det gamle sveitserstil trehotellet.

Kornmagasinet[rediger | rediger kilde]

Kornmagasinet er en kulturhistorisk viktig bygning. Opprinnelig var dette bygdas kornmagasin, som sto i sentrum i bygda ved sida av den gamle stavkirka i Hemsedal. Her var det lager av såkorn og matmel, livsviktig for mange, og en forløper til både sosialvesen og bankvesen. Kapitalen fra kornmagasinet ble overført til oppstartskapital til den lokale sparebanken. Ingvar Venåsen, som kjøpte Fausko tidlig på 1800 tallet, og som var den første av nåværende slekts eiere av Fausko, fikk også kjøpt det gamle kornmagasinet og flytta dette til Fausko.

Slekt[rediger | rediger kilde]

Familien på Fausko fører tradisjonene videre, og i dag er Fausko Skysstasjon en aktiv gjestegård.
Gården har vært i samme slekt siden tidlig på 1800 tallet, og eies i dag av Knut Fausko.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anne-Karine Strøm / Esten Borgos, Håndplukket, Gode opplevelser i Norge, ISBN 82-7959-090-0
  • Halgrim Berg, Rakafisk i godt lag, ISBN 978-82-521-7374-1
  • Hemsedal Historielag og Hemsedal Mållag, Støl og Stølsliv i Hemsedal
  • Hemsedal Historielag og Hemsedal Mållag, Frå Skysstasjon til alpinsenter, Hemsedal som turistbygd
  • Nils Tuv, Hemsedal Sparebank 75år