Farsundsbassenget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Farsundsbassenget er et område av Nordsjøen som ligger like sør for Farsund, 49 km sørvest for Lindesnes fyr, ca. 50 km ut i havet. Det er 176 meter dypt, og sommeren 2007 ble det utført leteboring etter olje her, selv om det kom sterke protester fra Alliansen for et oljefritt Skagerrak og Natur og Ungdom mot boringen, noe som førte til at boringen i første omgang ble utsatt.

Oljeboring i Farsundsbassenget[rediger | rediger kilde]

Boreriggen «Polar Pioneer» startet boringen 7. august 2007. Etter fire uke ble den avsluttet i begynnelsen av september uten at det ble funnet olje. Da hadde man boret ned til 1929 meter under havflaten. Sjansene for å finne olje ble vurdert å være 10 til 15 prosent sannsynlinghet for funn. Ettersom det ikke ble funnet noe, ble hullet plugget permanent. Operasjonen kostet Hydro om lag 320 millioner kroner.

Strenge krav[rediger | rediger kilde]

SFT stilte strenge krav for å tillate oljeboring i Farsundsbassenget. Det er så nært land at det i verste fall bare ville ta 24 timer før utslipp når strendene på Lista, som er kjent for et svært omfattende fugleliv. Leteboringen skulle skje uten utslipp til sjø av borevæske og borekaks.

I tillegg ble oljevernet kraftig styrket i regionen. Brannvesenet i Mandal, Farsund og Flekkefjord fikk mye nytt utstyr for å ha i beredskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]