Fana (område)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fana er et område i den sørvestlige delen av Fana bydel i Bergen. Det er dette området som har gitt navn til hele bydelen og den tidligere kommunen med samme navn, som altså omfatter langt mer enn de her beskrevne delene.

Fana ligger ved Fanafjorden, og strekker seg østover til vestbredden av Kalandsvatnet som er Bergens største innsjø. Fana strekker seg også over Fanafjellet til Lysefjorden i sør. Mesteparten av området er spredtbebyggelse, skog, vann, fjell og jordbruksland, forutenom tettstedene Fanahammeren, Krokeide og Nordvik.

Gårdene i Fanabygden er Hordnes, Stend, Nedre og Øvre Titlestad, Fana prestegård, Salbu, Rød, Krokeide, Nordvik og Sagstad. Nordvik skole, Krokeide skole, Kirkevoll skole, Stend videregående skole, Stend hovedgård, Hordamuseet, Hordaland Teater og Fana kirke ligger i området. Fana kirke med omliggende parkanlegg og amfi ble valgt som Bergen kommunes tusenårssted. På Fanafjellet ligger friluftsmuseet Fanastølen som er en del av Hordamuseet, som ellers er lokalisert på Stend. På Krokeide ligger attføringsskolen Krokeidesenteret, og herfra er det ferjeforbindelse til Austevoll.

Fana delområde i bydelen med samme navn, omfatter grunnkretsene Fana, Fanahammeren, Krokeide, Nordvik, Stend og Titlestad, med til sammen 5 195 innbyggere 1. januar 2012. Arealet er 34,07 km² landareal og 1,77 km² ferskvann.