Falkirk Wheel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Falkirk Wheel
Falkirk Wheel halvveis rotert.
Utsikten når det øvre kammeret nærmer seg toppen. Se Ochil Hills i bakgrunnen.

Falkirk Wheel som er oppkalt etter byen Falkirk omtrent midt i Skottland, er en heis for båter som forbinder Forth og Clyde-kanalen med Unionkanalen. Høydeforskjellen mellom kanalene er 24 meter, som tilsvarer en åtte etasjes bygning.

Innretningen ligger nær festningen Rough Castle Fort. Den nærmeste landsbyen er Tamfourhill. Dronning Elizabeth II innviet Falkirk Wheel 24. mai 2002 som del av feiringen av hennes «gulljubileum». Innvielsen var utsatt en måned på grunn av hærverk på båtheisens sluseporter.[1]

Båtheisens utforming[rediger | rediger kilde]

De to hjulene som har en diameter på 35 meter består av armer som hver går 15 meter utenfor hovedakselen. Disse armene har utforming som ligner de toeggede keltiske øksene. De to hjulene står 25 meter fra hverandre. Mellom disse hjulene er det montert to slusekammere hver med 302 tonn vann.

Når båter kommer inn i slusekamrene fortrenger de like stor masse med vann som båtene veier. Slusekamrene veier derfor alltid det samme når vannstanden er riktig. Dette gir en perfekt balanse og resulterer i at det brukes kun 1,5 kWt for å dreie hjulet 180 grader på fem og et halvt minutt. Energien tilsvarer oppvarming til kokepunktet av åtte tekjeler, som er en god referanse for britene.

Falkirk Wheel er den eneste roterende båtheisen i verden, og er et landemerke av ingeniørkunst i Skottland. Storbritannia har også en annen båtheis som også bruker balansen mellom to tanker, en som går opp mens den andre går ned, nemlig Anderton båtheis i Cheshire. Den roterende strukturen er imidlertid spesiell for Falkirk Wheel.

Hvordan hjulet roterer[rediger | rediger kilde]

Hjulet roterer med akslingen i rullelagre med fire meters diameter. De ligger i tilpassede senkninger på to store støtteben.

Hovedakselen som roterer i store lagre drives med en innvendig tannkrans som er forbundet med et system av mindre tannhjul, flere hydrauliske motorer, en større hydraulisk pumpe igjen drevet av en elektromotor.

Fremstillingen av anlegget[rediger | rediger kilde]

Design og tegning ble foretatt hos ingeniørfirmaet Butterley Engineering i Ripley i Derbyshire. Dette var del av en plan i anledning tusenårsskiftet om å gjenopprette forbindelsen mellom kanalene Unionkanalen og Forth og Clyde-kanalen og dermed forbinde Glasgow og Edinburgh for fritidsbåter. Kanalforbindelse gjør det mulig å krysse Skottland fra øst til vest med småbåter.

I anlegget er det også et senter for turister, med forretning, kafe og utstillinger. Fra turistsenteret arrangeres båtturer på en time gjennom Falkirk Wheel og de nærmeste kanalstrekningene.

Tidligere var disse kanalene forbundet med en rekke på elleve sluser. I 30-årene var slusene forfalt og oppfylt og området ble brukt til bebyggelse.

Her vises tannhjulene.
Falkirk Wheel i virksomhet. Det kileformede bygget til høyre er turistsenteret. Klikk på bildet for å se den tørre forsenkningen for det nedre slusekammeret.

Hvordan holdes slusekamrene vannrett?[rediger | rediger kilde]

Slusekamrene må rotere i hjulets armer i den motsatte retningen av hjulet slik at de holdes i samme stilling og vannet og båtene ikke helles ut.

Slusekamrenes ender er montert i hull i armene med åtte meters diameter. Det er montert små hjul mellom slusekamrene og hullet i armene. Det er montert et stort tannhjul rundt akslingen. Dette står fast på støtten til akslingen. Dette kobles med to små tannhjul med aksling festet på armen. Disse små tannhjulene kobles til et tannhjul festet rundt slusekammeret som er like stort som tannhjulet rundt akslingen. Dette arrangementet sørger for at begge slusekamrene holdes i vannrett stilling under hele rotasjonen.

Tørrdokken[rediger | rediger kilde]

Der det nederste slusekammeret befinner seg er det en tørrdokklignende innretning slik at det ikke blir oppdrift på kammeret som er nederst. Det er sluseporter som skiller tørrdokken fra omgivende basseng. Når det nederste kammeret kommer i stilling åpnes to porter for å la båtene passere fra slusekammeret ut i bassenget og videre ut i kanalen.

Hvordan er kanalen lagt[rediger | rediger kilde]

Unionkanalen, som forbinder det øvre slusekammeret og akvedukten, måtte bygges ny over en strekning for å forbindes med det gamle bassenget ovenfor den gamle sluserekka. På denne strekningen krysser kanalen jernbanen mellom Edinburgh og Glasgow og en hovedvei. Den krysser også en del av Den antoninske mur, og det var viktig å unngå å ødelegge de arkeologiske minnene på stedet. Disse problemene ble løst ved å legge kanalen i en 150 meter lang tunnel med ellipseformet tverrsnitt. Dette er den nyeste kanaltunnelen i Storbritannia.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Uhlemann, H-J. (2002). Canal Lifts and Inclines of the World. Internat. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]