Fagonia cretica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Fagonia cretica
Fagonia cretica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fagonia cretica
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Zygophyllales
Familie: Leddbladfamilien
Slekt: Fagonia
Habitat: tørre, steinete steder
Utbredelse: middelhavsområdet, Makaronesia, Sahara

Fagonia cretica er en flerårig halvbusk i leddbladfamilien (Zygophyllaceae). Den er den eneste representanten for slekta Fagonia i Europa.

Den er glatt, eller nesten glatt, og har en krypende vekst. Stenglene er rikt forgrenet og vedaktige ved basis. Bladene er trekoblete med læraktige, lansettformete småblad. Ytterst på småbladene er det en blek pigg, og akselbladene er omdannet til torner. Blomstene har en magenta farge, er 9–10 mm store og sitter enkeltvis. Frukten er en femkantet kapsel som er 7–9 mm stor.

Planten vokser på tørre, steinete steder og i garrigue, ofte på kalkgrunn. Den har en spredt utbredelse i middelhavsområdet der den finnes i Spania, Balearene, Sicilia, Hellas, Kreta, Nord-Afrika, Kypros og Levanten. Arten finnes også i Sahara og på Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 115. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • «Fagonia». Flora iberica (PDF) (spansk). IX. Madrid: RJB/CSIC. s. 151–153. 
  • S. Castroviejo (2009). «Fagonia cretica». Zygophyllaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 2. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]