Fagernut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fagernut vokterbolig
Arkitekt Paul Armin Due

Fagernut er en vokterbolig som ligger langs Bergensbanen ved Taugevatn i Ulvik kommune, ca. 10 kilometer vest for Finse. Den er oppført i 1904 og ble tegnet av arkitekt Paul Armin Due.

Av totalt 77 vokterboliger som ble bygget langs Bergensbanen var Fagernut den høyest plassert med 1310 meter over havet, og den ble gjerne beskrevet som utposten blant utpostene.[1] Den ble oppført tre år før jernbanesporet ble lagt over fjellet, og utenom stein som ble hentet ut lokalt måtte alle byggematerialer fraktes på hesteryggen fra Flåm, en strekning på 43 kilometer. På kjøkkenet var det grue med vedfyrt ovn, mens boligens øvrige rom var utstyrt med koksovner.[2]

Bygningen ble først benyttet som bolig for ingeniører under byggingen, og etter at jernbanestrekningen ble ferdigstilt i 1909 ble bygget gjort om til bolig for jernbanevokter. Av strekningen på 5 567 meter som vokterne på Fagernut hadde oppsyn med var det bare 200-300 meter som lå i det fri, det øvrige strekket gikk under snøoverbygg.[3] For å forhindre at banevokterne gikk seg bort i mørke og snøfokk var det strukket en metallstreng mellom boligen og det nærmeste snøoverbygget som de kunne følge.

Vokterboligen hadde plass til to familier, en i hver ende av huset. Det var innlagt vann som kunne benyttes om sommeren, og det var installert telefon. Da Bergensbanen ble elektrifisert på 1960-tallet fikk også vokterboligen elektrisk strøm. Blant jernbanevokterne som var stasjonert på Fagernut var Gunnar Hjeltnes som også var en habil alpinist og representerte Norge under Vinter-OL 1952. Han startet som vokter i 1950 og bodde på Fagernut med kone og etter hvert tre barn i ti år.[1]

I 1965 ble banevokterfunksjonen sentralisert, og Fagernut ble fraflyttet. Fra 1976 til 1990 ble Fagernut utleid til Statkraft.

I 1993 ble Finsetunnelen åpnet, noe som medførte at jernbanen ikke lenger passerer Fagernut. Imidlertid går den populære sykkelruten Rallarvegen forbi her, og Fagernut benyttes i denne sammenheng som museum og kafé i sommersesongen.[4] Bygningen ble i 2002 fredet som kulturminne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Fagernut». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.