FIA GT Championship

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

FIA GT Championship er en motorsportklasse organisert av Stéphane Ratel Organisation på vegne av Det internasjonale bilsportforbundet FIA. Mesterskapet foregår hovedsakelig i Europa, men det blir av og til arrangert løp i andre verdensdeler, sist i Asia.

Regler[rediger | rediger kilde]

FIA har for tiden tre ulike kategorier av såkalte GT-biler; GT1, GT2 og GT3. Hver av disse kategoriene kårer hvert år beste fører, beste team og beste konstruktør. Begge kategorier er basert på produksjonsbiler, som må produseres i et minsteantall på 25 eksemplarer for å være kvalifisert. Begge klasser kan modifiseres i forhold til produksjonsmodellene de er basert på, og hvilken GT-klasse det deltas i bestemmer hvor mye bilen kan modifiseres, hvor GT1 er den frieste klassen.

I 2006-sesongen kom klassen GT3 til, som ligger enda nærmere produksjonsmodellene enn klassene GT1 og GT2. I denne klassen er bilene praktisk talt originale, med unntak av at de er gjort racingklare med blant annet veltebur, andre bensintanker etc. Merker som Aston Martin, Chevrolet, Dodge, Lamborghini, Ascari og Maserati deltar i FIA GT3 European Championship, som er en supportserie for enkelte runder av hovedmesterskapet.

FIA definerer en GT-bil som en «åpen eller lukket bil med ikke mer enn én dør per side og minimum to seter plassert på hver sin side av bilens langsgående senterlinje; disse to setene må ligge i samme tverrgående linje. Denne bilen må være tillatt brukt på offentlig vei, og tilpasset for racingbruk på lukket bane.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]