Evaniidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Evaniidae
Evania appendigasterMerk kraftig forkropp og liten bakkropp.  Foto: Muhammad Mahdi Karim
Evania appendigaster
Merk kraftig forkropp og liten bakkropp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Evaniidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Evanioidea
Antall arter: 400, 5 i Europa,
én i Norge
Habitat:
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Evaniidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie av årevingene. Det er en forholdsvis artsfattig familie med rundt 400 kjente arter fordelt på omtrent 20 slekter. Vi har trolig bare én art i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, vanligvis mørke snylteveps. De hører til gruppen Evanioidea som kjennetegnes ved at bakkroppen (gaster) er festet høyt oppe på propodeum (som egentlig er første bakkroppsledd, men ser ut som en del av thorax). Antennene er lange og trådformede. Forkroppen (thorax) er noe flattrykt fra sidene og virker svært stor på grunn av den lille bakkroppen. Bakkroppen (gaster) er påfallende liten og oval, festet med en tynn stilk (et smalt andre bakkroppsledd) nær overkanten av propodeum. Bakbeina er lange og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. Evaniidenes larver er parasitter på kakerlakker, der de utvikler seg i vertenes eggkapsler (ootheca). Arten Evania appendigaster, som angriper eggkapslene til store, innendørs-levende kakerlakker, kommer trolig opprinnelig fra Sørøst-Asia eller Afrika, men er i dag spredt over det meste av verden med sine verter. Den er forholdsvis stor (6 – 7 mm) og svart.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]