Eutheia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eutheia
Nomenklatur
Eutheia
Stephens, 1830
Hører til
perlebiller, kortvinger, Staphylinoidea, Polyphaga,
biller
Økologi
Antall arter: 30, 13 i Europa, 3 funnet i Norge
Utbredelse: den palearktiske sone
Inndelt i

Eutheia er en slekt av biller som tilhører gruppen perlebiller (Scydmaeninae) som nå blir regnet til familien kortvinger (Staphylinidae). De er rovdyr som har spesialisert seg på midd. Det er funnet tre arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1-1,5 millimeter), mørke eller brunlige, blanke, fint hårete biller. De kjennes lett fra de fleste andre perlebiller på at pronotum ved roten er nesten like bredt som dekkvingene, slik at ytterkantene på pronotum og dekkvingene danner en nærmest kontinuerlig kurve. Utseendemessig kan de minne om arter i familiene Cryptophagidae eller muggbiller (Latridiidae) men de har ikke klubbeformede antenner. Antennene er omtrent så lange som hode og pronotum til sammen, de blir gradvis tykkere mot spissen, men har ingen markert kølle. Hodet er forholdsvis bredt med temmelig store, utstående fasettøyne, i motsetning til de fleste andre perlebiller der disse er ganske små. Pronotum er omtrent så langt som bredt, klokkeformet sett ovenfra, med markerte, rettvinklede bakhjørner og to par groper ved bakkanten. Dekkvingene er ovale, som vanlig hos denne familien. Det bakerste bakkroppsleddet stikker vanligvis ut bak dekkvingene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlebillene er rovdyr som stort sett lever av midd, spesielt pansermidd (Oribatida). Disse har et meget hardt skall og perlebillene har organer på frambeina for å holde byttet fast, og munndeler som passer til å borre eller sage seg gjennom middenes skall.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jałoszyński, P. (2010) Eutheia nujianglisuana n.sp. from China, and an updated checklist of Palearctic Eutheia Stephens (Coleoptera: Staphylinidae: Scydmaeninae). Genus 21: 21-29. [1]
  • Silfverberg, H. (1992) Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Fauna Europaea Web Service version 2.4 (2011. Utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [2] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]