Eustrophinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eustrophinae
Eustrophopsis bicolor
Nomenklatur
Eustrophinae
Gistel, 1856
Populærnavn
løvsoppbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieTenebrionoidea
FamilieTetratomidae
Økologi
Antall arter: 86
Habitat: terrestrisk, knyttet til død ved og kjuker
Utbredelse: nesten kosmopolittisk
Inndelt i

Eustrophinae er en underfamilie av løvsoppbiller som er knyttet til døde trær infisert av kjuker, der larvene utvikler seg. Det norske navnet er litt misvisende da noen (ikke-norske) arter er knyttet til bartrær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore(gjerne 3 – 6 mm), avlange, halvblanke, fint hårete, lyst rødbrune til svarte løvsoppbiller, dekkvingene kan ha rødlige tegninger. De fire ytterste leddene av antennene er litt forstørrede. Hodet er forholdsvis lite, mer eller mindre skjult under pronotum sett ovenfra, fasettøynene er store og mer eller mindre nyreformede. Antennene er 11-leddete, omtrent så lange som hodet og brystskjoldet til sammen eller litt lengre, perlekjede-formede eller med de fire ytterste leddene litt forstørret, slik at de danner en avlang, løs kølle. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt, bakerst så bredt som dekkvingene, helt rundet foran. Dekkvingene er avlange, svakt hvelvede, med uregelmessig punktering eller ingen tydelige punktgroper. Beina er slanke og middels lange, leggene med ganske korte sporer, føttene forholdsvis lange og tynne, og fem-leddete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Løvsoppbillene er skogsinsekter knyttet til døde trær der det vokser kjuker og andre vednedbrytende sopper. De voksne billene, som er aktive om natten, kan ofte finnes i barksprekker eller under barken på døde trær. De legger også eggene i barksprekker, og de nyklekte larvene finner veien til nylig framsprungne fruktlegemer av kjuker, som de lever av. De voksne billene er nattaktive.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Australia og New Zealand.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Oversikten har med nordamerikanske arter.

Treliste


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]