Eumorpha pandorus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eumorpha pandorus
Eumorpha pandorus
Eumorpha pandorus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eumorpha pandorus
Hübner, 1821[1]
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Eumorpha
Habitat:
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Eumorpha pandorus er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store arten er ganske vanlig i det østlige Nord-Amerika.

Eumorpha pandorus, larve, Durham, Nord-Carolina, USA
Eumorpha pandorus

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 82 – 115 mm), kraftig, grågrønn svermer. Hodet er lyst, brystet mørkebrunt med en timeglass-formet, grønnlig-grå tegning. Bakkroppen er mørk grønnlig-grå med en lysere midtstripe. Forvingen er avlangt trekantet, med en mørk flekk i spissen, en luten, svart flekk nær midten av vingen, en svart og rødlig lengdestrek i ytre halvdel, to mørke flekker ved bakkanten og flere diffuse tverrlinjer. Vingen er litt innbuktet innenfor bakhjørnet slik at dette er fremtredende. Bakvingen er grønnlig med to svarte flekker, og korte, rosa streker ved bakhjørnet. Larven er kort og trinn, grønn til brunrød med fem par store, svartkantede, hvite flekker på sidene. Det tredje kroppsleddet er større enn de omkringliggende og danner en pukkel. Unge larver har et langt, krøllete horn på bakkroppen med dette er redusert til en knapp hos det siste larvestadiet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på vinranke (Vitis), villvin (Parthenocissus) og på slekten Ampelopsis. De voksne svermerne besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne svermeren finnes i den østlige delen av USA og det sørøstlige Canada.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CATE Creating a Taxonomic eScience - Sphingidae». Cate-sphingidae.org. Arkivert fra originalen 23. juli 2012. Besøkt 26. oktober 2011. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Eumorpha pandorus. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]