Hopp til innhold

Estadio Monumental

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Estadio Monumental
Oppkalt etterAntonio Vespucio Liberti
LandArgentina
EierRiver Plate
UnderlagNaturgress
Banestørrelse105 x 70 meter
Kapasitet57 921
Historiske data
Påbegynt1936
Åpnet1938
Kart
Estadio Monumental
34°32′43″S 58°26′59″V

Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, bedre kjent som El Monumental de Nuñez eller River Plate stadion, er et idrettsstadion som ligger i Núñezdistriktet av Buenos Aires i Argentina. Det er hjemmebanen til fotballklubben River Plate og er oppkalt etter den tidligere klubb-presidenten Antonio Vespucio Liberti. El Monumental regnes for å være Argentinas nasjonalstadion.

Den første fotballkampen som ble spilt her, var mellom River Plate og Peñarol fra Uruguay den 25. mai 1938. Stadionet ble utvidet og sto ferdig til VM i fotball 1978 med en tilskuerkapasitet på 76 600. Flere VM-kamper ble spilt her, inkludert finalen mellom Argentina og Nederland som argentinerne vant. For tiden kan 65 645 tilskuere få plass på stadionet.

Stadionet benyttes for det meste til fotball, rugby og friidrett men det rommer også fasiliteter for tennis, basketball og andre idretter, samt boliger for unge fotballspillere, kinosal, museum med mere. I motsetning til de fleste andre stadioner i Buenos Aires er det rikelig med parkeringsplasser for biler her.

Det arrangeres også konserter her, og store stjerner som David Bowie, Paul McCartney, The Rolling Stones, AC/DC, Madonna, Bruce Springsteen, Eric Clapton, Kiss, Guns N' Roses, Michael Jackson, Roger Waters, Bob Dylan og U2, for å nevne noen, har spilt her.

Panorama fra innsiden av stadionet i 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]