Esplanadparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Esplanadparken
Statue of Johan Ludvig Runeberg in Helsinki - DSC03903.JPG
Statuen av Finlands nasjonalskald Johan Ludvig Runeberg i Esplanadparken i Helsingfors. Monumentet er formet av dikterens sønn Walter Runeberg og reist 1885.
LandFinland Finland
Grunnlagt1830
OmrådeHelsingfors

Esplanadparken
60°10′03″N 24°56′52″Ø

Esplanadparken, eller bare Esplanaden, (finsk Esplanadin puisto, populært Espen) er en park i sentrum av Helsingfors, avgrenset av gatene Norra Esplanaden og Södra Esplanaden, av Svenska Teatern og Mannerheimvägen i vest, og av Salutorget i øst.

Parken fremkom første gang i Helsingfors' byplan fra 1812. Parken er en av byens mest populære. På nordsiden av parken står en rekke av byens fineste nyrenessansebygninger.

Parken består av tre deler, inndelt av de gatene som krysser parken. Den vestligste delen er Teateresplanaden ved Svenska Teatern. I denne delen finnes de to statuene Saga och sanning (1932)[1] over Zacharias Topelius og Eino Leino-statuen (1953).[2] Statuen til minne om Topelius vakte reaksjoner da den ble avduket, og en ny, portrettlik statue ble i løpet av kort tid laget. På nordsiden av Norra Esplanaden ligger Stockmanns varehus.

Mellom Mikaelsgatan og Fabiansgatan ligger Runebergsesplanaden. Her står statuen over Finlands nasjonalskald Johan Ludvig Runeberg (1885)[3], utført av Runebergs sønn Walter Runeberg. Runebergs navn finnes ikke på statuen av ham, bare teksten Suomen kansa maamme laulajalle - Av Finlands folk

Den østlige delen av parken er Kapellesplanaden, som har fått sitt navn fra restaurant Kapellet, bygd i 1867. I denne delen av parken finnes en fontene omgitt av to statuer av Viktor Jansson.[4] Ville Vallgrens populære fontenestatue Havis Amanda fra 1908 danner overgang mellom parken og Salutorget/havneområdet.

Referanser[rediger | rediger kilde]