Stockmanns varehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Senteret i julesesongen
Stockmann som byggeplass, Centralgatan

Stockmanns varehus i Helsingfors sentrum er Finlands største kjøpesenter, med 17 millioner besøkende hvert år. Senteret er flaggskipet i det finske Stockmannkonsernet, og er Nordens største kjøpesenter, målt i omsetning og areal.

Varehuset fyller hele kvartalet Gasellen mellom Alexandersgatan, Mannerheimvägen, Esplanadparken og Centralgatan, og er tegnet av Sigurd Frosterus. Huset sto ferdig i 1930. Hovedinngangen ligger i nordvest, ut mot Tre Smeders plats, i krysset mellom Alexandersgatan og Mannerheimvägen. Over inngangen finnes Stockmanns klocka, som regnes som et viktig møtepunkt.

Stockmanns logo er en grønn S, som symboliserer en rulletrapp. Finlands første rulletrapper fantes nettopp i dette huset.

Historie og fremtid[rediger | rediger kilde]

Varehuset sto ferdig i 1930. I 1989 overtok man den siste delen av kvartalet da Argoshuset, bygd i 1897, ble knyttet til varehuset.

Et utbyggingsarbeid pågår, og skal være ferdig i 2010. Senteret utvides med 10 000 kvadratmeter til sammenlagt 50 000. Med dette vil senteret være blant verdens største varehus. Utvidelsen går både i høyden og dybden.

Prosjektet skal koste 125 mill €, og beregnes å øke senterets årlige omsetning med 50 mill €.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]