Havis Amanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valborgsnatten feires i Helsingfors tradisjonelt med at Havis Amanda får påsatt en studentmössa. Bilde fra 2005

Havis Amanda er en fontenestatue av en havfrue, utført av den finske billedhuggeren Ville Vallgren (1855–1940) i 1906 og avduket i 1908 ved Salutorget i Helsingfors. Vallgren kalte selv statuen for Merenneito (havfruen).

Frimerke fra 1985

Skulpturen er støpt i bronse, er 194 cm høy, og står på en sokkel med basseng i to nivå, slik at den samlede høyden er 5 meter. Havfruen omgis av vannsprutende sjøløver og fisker. Det spesifikt havfrueaktige ved skulpturen begrenser seg til finner på tærne. Statuen står på en plass mellom Salutorget og Esplanadparken, og har gjennom årene blitt et populært samlingspunkt og seremoniobjekt, særlig sommerstid.

Statuen har blitt populær med sin blanding av naiv uskyld og bevisst kokette posé. Vallgren var bosatt i Paris mens han utførte skulpturen, og modellen skal ha vært den 19-årige Marcelle Delquini. Da statuen ble avduket i 1908 ble den kritisert for sin uanstendighet, og frontene i debatten kom til å stå mellom kvinneforeninger og nasjonalsinnede på den ene siden, og mondene modernitetsforkjempene på den andre siden.

Siden ca. 1930 har Havis årlig blitt påsatt studenterlue i forbindelse med Valborgsnatten. Opprinnelig var dette en studentikos skøyerstrek, som ble utført ved midnatt – ettersom studenterluen bare kan bæres mellom 1. mai og 31. oktober. I senere tid har seremonien kommet inn i ordnede former, den utføres med forsvarlige løfteanordninger, og foregår vanligvis kl 18, på et barne- og familievennlig tidspunkt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]