Eryx (missil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eryx

Eryx er et panservernmissil utviklet av franske MBDA (tidligere Aérospatiale-Matra Missiles) og produsert av dem og Aerospatiale Canada.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1989 inngikk Frankrike og Canada en avtale om å samprodusere Eryx, og det kom i tjeneste i 1994. I 2006 hadde over 50 000 missiler og 3 200 våpensystemer blitt bestilt, og over 25 000 missiler og 1 600 våpensystemer blitt produsert. Våpenet er i tjeneste i Brasil, Canada, Frankrike, Malaysia og Norge. Canada har fått 435 våpensystemer og 4 500 missiler, Frankrike mer enn 400 systemer og 4 700 missiler og Norge 435 systemer og 7 200 missiler.

I 1999 inngikk også Tyrkia en avtale med Frankrike om lisensproduksjon av 10 000 missiler for den tyrkiske hæren over en tiårs periode. I mai 2004 ble prosjektet avlyst av det tyrkiske forsvarsdepartementet.

Motoren leveres av Roxel.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Eryx består av missilet, missilrøret og en avfyringsenhet. Systemet kan avfyres enten fra skulderen eller fra en trefot. Selve missilet er trådstyrt, optisk styrt og heimer inn på skytterens siktepunkt. Kurskorreksjoner sendes via en tråd som spoles ut fra missilet i flukt. Missilet har thrust-vector-styring, som gjør at det er manøvrertbart selv ved lave hastigheter. Dette gjør også at det kan avfyres med en liten rakettmotor, noe som også gjør det mulig å avfyre det fra lukkede rom. Dette er farlig med mange andre rakettvåpensystemer.

Missilet er klart til avfyring på under fem sekunder. I flukten trenger skytteren bare å peke på målet. Hastigheten til missilet er 18 m/s ved avfyring, og det akselerer til 245 m/s i løpet av de første 600 meter. Opp til fem missiler kan avfyres i løpet av to minutter under ideelle forhold.

Stridshodet er et 137 mm dobbeltvirkende stridshode med dobbelt hulladning og høyeksplosiv effekt. Fabrikanten oppgir at det kan penetrere opp til 900 mm med reaktivt panser.

Eryx kan utstyres med termiske siktemidler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]