Hopp til innhold

Erik Engelhardt-Olsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erik Engelhardt-Olsen
Født2. apr. 1921Rediger på Wikidata
Død11. aug. 2006Rediger på Wikidata (85 år)
NasjonalitetNorge

Erik Engelhardt-Olsen (1921–2006) startet tidlig utvikling av modellfly. Mange har fått sin introduksjon til modellflysporten gjennom EEOs ESA-modell i tiden 1947–2005. ESA-modellen var enkel å bygge, og enkel å fly, og ble brukt både i klubber og på skoler. EEOs modellfly ble produsert i materialene balsatre, kvistren furu (plukket ut av Erik selv hos trelastforhandleren), og vannfast kryssfiner fra Finland.

Erik Engelhardt-Olsen vokste opp på Bygdøy. Allerede som 9-åring bygget han sitt første modellfly, etter motivasjon fra sin sløydlærer. Han begynte etterhvert å produsere modellflybyggesett under navnet Modellflyspesialisten, og etter krigen vokste bedriften ut av kjelleren i Fredriksborgveien 35, hjemme på Bygdøy. I 1948 flyttet han verkstedet til en låve på Ljabru. Engelhardt-Olsen startet et utsalg i Stortingsgaten i Oslo, som imidlertid varte i bare to år.

Etter krigen var han i en periode ansatt i politiet. Engelhardt-Olsen har vunnet seks norgesmesterskap innen modellflyging og har også premier fra stevner i Europa. Allerede som 15-åring vant han et modellflystevne i Paris i Frankrike.

I 1953 kjøpte han og kona Ragnhild (f. Gregtegreff) Meieriveien 12 i Gansdalen i Fet kommune. Her var allerede snekkerverkstedslokaler i 1. etasje, med bolig i andre etasje. Med årene bygget de ut eiendommen, slik at produksjonslokalene ble større – og arbeidsstokken økte, den også. Boligdelen ble også større, da det etterhvert kom 5 døtre.

Erik Engelhardt-Olsen produserte sine byggesett under logoen EEO Hobby Service, som firmaet het i mange år. Han konstruerte ca. 40 forskjellige modeller, hvor hele 32 modeller har vært i byggesettproduksjon. Det var strikkmodeller, glidere, frifluktmodeller, linekontrollmodeller og radiokontrollmodeller. Noen av de mest kjente er: ESA, Bambi, Hobby, Hei, Haien, Thermic og Volo, foruten noen byggesett til blant andre båtene Bridge og Sporty (begge radiostyrte). Originaltegninger og mange flyfotos er ivaretatt for ettertiden av hans kone.

Da modellflyene etter hvert ble utstyrt med små dieselmotorer, leverte EEO sitt egenprodusert drivstoff, «fuel», etter egen oppskrift. Videre produserte EEO sitt eget Balsalim, et celluloselim. Han produserte også sin egen maling kalt «dope», for flyene – en krympelakk som brukes til oppstramming av papir eller duktrekk på vinger og kropp.

Etter godkjenning fra Luftfartsdirektoratet ble det også levert «dope», spesialblandet, – og trematerialer til restaurering av veteranfly, spesielt til Kjeller flyplass ved Lillestrøm. Etter at Engelhardt-Olsen selv sluttet å fly oppvisning, var det en lang periode han var med på mange stevner rundt om på Østlandet.

I en periode var det en modellflystand ved Teknisk Museum i Oslo. 21. januar 2001 ble det åpnet en egen modellflystand på Flymuseet i Bodø, der Engelhardt-Olsen og hans kone var tilstede. Han fikk Norsk Aero Klubbs sølvmedalje i 1949 for sin medvirkning til å øke interessen for Luftforsvaret. Modellflybedriften er nå nedlagt. Den 14. mars 2011 overtok Tommy Halden Jahr (født 1964) opphavsrettighetene til Erik Engelhardt-Olsens modeller og tegninger.

Han var formann i Dalen skolemusikkorps i mange år,[trenger referanse] og hadde en stor åndelig interesse som han fikk viktige impulser for gjennom sitt medlemskap i Den Norske Frimurerorden.[trenger referanse]

  • Ragnhild Engelhardt-Olsen.
  • Lise Wigernes, f. Engelhardt-Olsen
  • Amundsen, Vidar, m. flere:SNEKKERBYGDENE Gansdalen og Enebakkneset, Tøyen Trykk Oslo 2005, ISBN 82-92173-10-2