Svart mauremåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epirrhoe hastulata»)
svart mauremåler
Nomenklatur
Epirrhoe hastulata
Hübner, 1790
Populærnavn
svart mauremåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEpirrhoe
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Svart mauremåler (Epirrhoe hastulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet her og der nord til Nord-Trøndelag i Norge. Den er svært lik på engmauremåler (Epirrhoe tristata) men kan skilles fra denne ved å studere frynsene langs ytterkanten av forvingen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 19 – 22 mm), slank, hovedsakelig mørkegrå måler. Den ligner sterkt på engmauremåler, men kan skilles fra denne på at forvingenes hårfrynser er lengre, og de svarte segmentene markert bredere enn de hvite. Kroppen er grå med vsarte flekker. Begge vingepar har svartgrå grunnfarge. Nær roten er det i forvingen et smalt, hvitt tverrbånd. Lenger ute i vingen har begge vingepar to middels brede, hakkete, hvite tverrbånd som er smalt mørke i midten. Forvingen har også noen små, langstrakte, hvite flekker langs ytterkanten som noen ganger løper sammen til et smalt tverrbånd. Frynsene langs vingenes ytterkant er ganske lange, vekslende svarte og hvite. I forvingen er de svarte segmentene tydelig bredere enn de hvite. Larven er slank, naken bortsett fra noen få, korte børster, gulbrun med en lysgul sidestripe og en smal, mørkbrun stripe langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svart mauremåler finnes først og fremst på blomsterenger. Larven lever på ulike arter av maure (Galium spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over store deler av den palearktiske sone. I Norge er den registrert spredt nord til Nord-Trøndelag. Den kan kanskje være litt underrapportert på grunn av likheten med den vanligere arten engmauremåler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]