Entfliehet, verschwindet, entweichet ihr Sorgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Entfliehet, verschwindet, entweichet ihr Sorgen (BWV 249a), også kjent som «Schäferkantate» («hyrdekantate»), er en verdslig hyllingskantate av Johann Sebastian Bach.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kantaten ble skrevet i anledning hertug Christian av Sachsen-Weißenfels' 43. fødselsdag og uroppført som festlig taffelmusikk i Schloss Neu-Augustusburg 23. februar 1725.

Tematikk[rediger | rediger kilde]

Librettoen stammer fra Christian Friedrich Henrici, bedre kjent under pseudonymet Picander. Den enkle handlingen dreier seg om hyrdene Doris, Sylvia, Damoetas og Menalcas som forlater saueflokken å framføre sine lykkønskninger for hertugen av Sachsen-Weißenfels. De håper at sauene på egen hånd vugger seg i søvn i de allerede friskt grønne dalene.

Besetning og struktur[rediger | rediger kilde]

Verker består av elleve satser:

 1. Sinfonia
 2. Adagio
 3. «Entfliehet, verschwindet, entweichet, ihr Sorgen», arie for tenor og bass
 4. «Was hor' ich da?», resitativ
 5. «Hundert tausend Schmeiche leien», arie for sopran
 6. «Wie aber, schonste Schaferin», resitativ
 7. «Wieget euch ihr satten Schafe», arie for tenor
 8. «Wohlan! Geliebte Schaferinnen», resitativ for alt og bass
 9. «Komm doch, Flora», arie for alt
 10. «Was sorgt ihr viel», resitativ for bass
 11. «Gluck und Heil», arie

Særtrekk[rediger | rediger kilde]

Originalen og avskriftene av hyrdekantaten er tapt. Bare et teksttrykk er bevart i det første bindet av Picanders dikt, samt i tre ulike versjoner av Påskeoratoriet. Bachforskeren Friedrich Smend påviste at musikken til samtlige arier, inklusive duetter og kvartetter, ble brukt om igjen i Påskeoratoriet, og de motsvarende satsende i Schäferkantate kan derfor rekonstrueres uten særlige problemer. Bare resitativene er tapt, men de har Hermann Keller føyd til, slik at det igjen er mulig å oppføre den den tapte kantaten.

Verket åpner med en sinfonia som består av en allegrosats og en påfølgende adagio; utvidet med den påfølgende duetten Entfliehet, verschwindet, entweichet ihr Sorgen utgjør dette en fullstendig instrumentalkonsert. Det antas at Bach her brukte opp igjen en konsert fra tiden i Köthen, men mulig er at denne omfangsrike innledningen ble skrevet for Påskeoratoriet, slik at den originale Schäferkantate i virkeligheten åpnet med duettsatsen. Den klanglige sjarmen ved arien Wieget euch, ihr satten Schafe beror på instrumentasjonen med dempede fioliner og doblingen i øvre oktav av blokkfløyter over en rolig bankende, orgelpunktaktig continuo i bassen. Dermed oppstår det like mye et inntrykk av voggesang som av hyrdemusikk; begge fører til at satsen er en av de mest sjarmerende og inspirerte blant Bachs verdslige kantater. Koret «Glück und Heil» avslutter verket.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]