Enrique José Mühn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enrique José Mühn
Født20. feb. 1897Rediger på Wikidata
Død21. juli 1966Rediger på Wikidata (69 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1930–), katolsk biskop (1935–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetArgentina

Enrique José Mühn S.V.D. (født den 20. februar 1897 i San Jerónimo Norte i Argentina; død 21. juli 1966 i San Salvador de Jujuy) var en argentinsk katolsk prelat, tilhørende Steylermisjonærene, som var den første biskopen av Jujuy fra 1935 til 1965, kort tid før sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Enrique José Mühn var sønn av sveitsiske immigranter som slo seg ned i provinsen Santa Fe, han studerte ved Det apostoliske kolleg i Rafael Calzada i provinsen Buenos Aires , Kollegiet tilhørte Steyermisjonærene, som han sluttet seg til.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1930, og fortsatte med høyere studier og oppnådde en doktorgrad i teologi og filosofi.

Biskop av Jujuy[rediger | rediger kilde]

Han ble bispeviet den 17. februar 1935 for det nye bispedømmet San Salvador de Jujuy av den apostoliske nuntius til Argentina, erkebiskop Filippo Cortesi; medkonsekrerende var erkebiskop Santiago Luis Copello av Buenos Aires, og erkebiskop Fermín Emilio Lafitte av Córdoba.

I 1938 inviterte han den tyske teolog Juan Straubinger, utvist av naziregimet, til å bosette seg i Jujuy, hvor han redigerte et bibelmagasin før han flyttet til La Plata, hvor han redigerte sin egen kommenterte oversettelse av Bibelen.

Biskop Enrique José Mühn deltok aktivt i Det andre Vatikankonsil, og forsvarte messefeiring på folkespråkene. Han deltok også i bevegelsen som skulle føre til opprettelsen av det argentinske katolske universitet.

Han døde i Jujuy den 21. juli 1966.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ muhn, lest 9. april 2024