Enoks bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josva 1: 1, registrert i Aleppo Codex
Gresk manuskript av Enoks bok, 4. århundre

Enoks bok eller Henoks bok er en jødisk pseudepigrafi, det vil si et anonymt verk som er tilskrevet en kjent forfatter, i dette tilfellet den gammeltestamentlige stamfaren Enok (Henok).

Det finnes også to senere «Enoks bøker» innen samme genre som påberoper seg Enok som forfatter. Disse kalles gjerne annen og tredje Enoksbok, for å skille dem fra første Enoks bok.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Enoks bok er på samme måte som de fem Mosebøkene sammensatt av fem adskilte traktater, og ble til over et tidsspenn på flere hundre år, grovt regnet fra ca. 300 f.Kr. til 300 e.Kr. Boken er en såkalt apokalypse (apo-kalypsis betyr av-sløring), og skildrer en serie åpenbaringer som skal være mottatt av urtids-patriarken Enok. Boken inneholder mange religiøse forestillinger som man senere også finner som en del av kristendommen, bl.a. tanken om lønn og straff etter døden, dommedag og den gåtefulle skikkelsen Menneskesønnen. Mange forskere antar derfor at kristendommen i sin tidlige fase kan ha mottatt viktig påvirkning fra det idemessige innholdet i Enoks bok.[1]

Enoks bok inneholder unikt materiale om opprinnelsen til demoner og Nephilim, hvorfor noen engler falt fra himmelen, en forklaring på hvorfor Genesisflommen var moralsk nødvendig, og profetisk redegjørelse for Messias tusen år lange regjeringstid.[trenger bedre kilde][2]

Enoks bok forsvant fra vesten i oldtiden, og led således den samme skjebne som mange av de gnostiske skrifter. Boken ble imidlertid bevart innen Den etiopiske ortodokse kirke, og ble der gjenoppdaget for den vestlige kultursfære av Jack Bruce, en skotsk oppdagelsesreisende, mot slutten av 1700-tallet. Senere fant arkeologer adskillige eksemplarer av Enoks bok ved utgravningene av Dødehavsrullene i ruinene etter det jødiske klostersamfunnet ved Qumran.

En norsk utgave av Enoks bok kom for første gang i 2004, utgitt i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter.

Intertekstualitet til Bibelen[rediger | rediger kilde]

R.H. Charles påviste at den første delen av Enoks bok inneholder en midrash til 5. Mosebok:

 • Femte mosebok 33:2 Herren kom fra Sinai, fra Se’ir strålte han fram for dem. I lysglans kom han fra Paran-fjellet med titusener av hellige, som strømmet fram på hans høyre side.
 • Enoks bok 1:9 Og se! Han skal komme med ti tusen ganger ti tusen hellige engler for å la sin dom ramme alle. Og han skal ødelegge de onde og kreve alle mennesker til regnskap for deres gjerninger.
 • Judas' brev 14-15 Det var også om dem Enok, Adams etterkommer i sjuende ledd, profeterte da han sa: «Se, Herren kommer med sine hellige engler i tusentall for å holde dom over alle og kreve hvert menneske til regnskap for alle ugudelige gjerninger de har gjort, og for alle trassige ord de har rettet mot ham, disse gudløse synderne.»

Erich Von Däniken[rediger | rediger kilde]

Erich Von Däniken er i sine teorier og i flere av sine bøker opptatt av Enoks bok hvor det snakkes om himmelens vesener som kommer ned til jorden.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Terje Simonsens essay «Enok – den glemte profet», i innledning til den norske utgaven fra 2004
 2. ^ «The Book of Enoch, Section I». ccel.org. Besøkt 4. juni 2021. 
 3. ^ «Erich von Däniken». www.daniken.com. Besøkt 14. oktober 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Enoks bok. Oversatt av Rolf Furuli ; innledende essay av Terje G. Simonsen. Bokklubbene, 2004. LXXXVII, 191 s. (Verdens Hellige Skrifter; 24). ISBN 82-525-5177-7
 • Margareth Barker: The lost Prophet; The Book of Enoch and its Influence on Christianity, London 1988
 • Gabriele Boccaccini (red.): The Origins of Enochic Judaism, Torino 2003
 • James Vanderkam: Enoch – a Man for all Generations, Columbia SC 1995
 • R.H. Charles: Book of Enoch: Together with a Reprint of the Greek Fragments. SPCK 1910