Hopp til innhold

Engler & demoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmatiseringen av boken, se Engler & demoner (film).
Engler & demoner
orig. Angels and Demons
Forfatter(e)Dan Brown
SpråkEngelsk
SjangerRoman; Thriller
Utgitt2000
ForlagBazar Forlag
Oversetter(e)Peter A. Lorentzen (2004)
Sider550
OCLC52990309, 317823082, 229276462

Engler & demoner (engelsk: Angels & Demons) er en mysterie-roman fra 2000 som er skrevet av den amerikanske forfatteren Dan Brown. Den er den første boken hvor Robert Langdon dukker opp for å løse spektakulære kulturelle gåter. I Norge ble denne romanen gitt ut etter oppfølgeren Da Vinci-koden, som Langdon også opptrer i.

Handling[rediger | rediger kilde]

Robert Langdon, en professor og ekspert på kunst, symboler og religion, blir hentet fra hjembyen Boston til atomkjerneforskningsanlegget CERN i Genève av toppsjefen Maximillian Kohler for å bistå ved etterforskningen av et mord. Fysikeren og presten Leonardo Vetra er drept på bestialsk vis, og har fått brent inn i brystkassen et ambigram med teksten «Illuminati». Det viser seg at Vetra har jobbet hemmelig med fremstilling av antimaterie, det ultimate «sprengstoff» som er over 100 ganger kraftigere enn en hydrogenbombe, og har produsert en farlig stor mengde av dette, «en hel dråpe».

Antimaterien blir stjålet og en representant fra det arkaiske nettverket av vitenskapsmenn kalt «Illuminati» truer i en telefonsamtale med å bruke stoffet til å legge Vatikanstaten i ruiner som hevn for flere hundre år gamle overgrep fra den katolske kirke mot vitenskapen. Samtidig foregår det et konklave for valg av ny pave, og de fire mest aktuelle kandidatene er blitt bortført av Illuminati. Det haster med å finne antimaterien ettersom den er sikret i en beholder som bare har strømforsyning for et døgn. Når tiden er ute vil den annihilere i en voldsom eksplosjon.

Langdon drar sammen med den dreptes datter og assistent Vittoria Vetra til Roma og får av kammerherre Carlo Ventresca, den avdøde pavens nærmeste, slippe til i Vatikanets arkiv på leting etter en veiviser langs illuminasjonsveien, som Langdon mener vil føre dem til de bortkomne kardinalene. Veiviseren, som er et dikt og en rebus, ble brukt i gammel tid av en gruppe vitenskapsmenn som ville drive sin virksomhet fri fra Vatikanets overvåkning. En desperat kamp mot tiden starter, og ferden går fra kirke til kirke gjennom Roma i forsøket på å redde kardinalene.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 2004Bazars Forlag i Peter A. Lorentzens oversettelse. Romanen er også utgitt som illustrert praktutgave på samme forlag i 2005. Førsteutgivelsen skjemmes av mange ortografiske feil.

Om Engler og demoner[rediger | rediger kilde]

Faktafeil[rediger | rediger kilde]

Sveitsergardens uniform blir av Brown påstått å være formgitt av Michelangelo, noe som er en folkelig myte.

Likheter med andre bøker[rediger | rediger kilde]

Oppbyggingen av «Engler og demoner» har mange likheter med den mer kjente «Da Vinci-koden». «Engler og demoner» er den første romanen om Robert Langdon, og «Da Vinci-koden» kan sies å være en kopi av Browns formel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]