Det tapte symbol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det tapte symbol
orig. The Lost Symbol
Forfatter(e)Dan Brown
SpråkEngelsk
SjangerRoman; thriller
Utgitt2009
ForlagBazar Forlag (Norge)
Oversetter(e)Kjetil Olaf Jensen (2009)
Sider594
OCLC496976366
ISBN 978-2-7096-2699-6

Det tapte symbol (engelsk The Lost Symbol) er en spenningsroman fra 2009 skrevet av den amerikanske forfatteren Dan Brown. Boken er Browns femte roman. Det tapte symbol har, som Engler og demoner og Da Vinci-koden, Robert Langdon som hovedperson. Handlingen utspiller seg i Washington D.C. Boken var tidligere kjent under arbeidstittelen The Solomon Key.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Robert Langdon, en anerkjent professor ved Harvard University, blir invitert til å holde et foredrag ved United States Capitol. Invitasjonen kommer tilsynelatende fra hans tidligere mentor, en frimurer av 33. grad ved navn Peter Solomon, som nå er sjef ved Smithsonian Institution. Salomo har også bedt Langdon om å ta med en liten, forseglet pakke som han hadde betrodd Langdon flere år tidligere.

Men når Langdon kommer til Capitol, får han imidlertid vite at invitasjonen han mottok ikke var fra Salomo - men fra Salomos kidnappere. En person som kaller seg Mal'akh utga seg for å være Salomons assistent, og som har lagt igjen Salomons avskårne høyre hånd midt i Capitol. Mal'akh kontakter deretter Langdon og beskylder ham for å ha funnet «Mason's Pyramid» som frimurerne mener skal være skjult et sted i Washington D.C. samt «Det tapte ord».

Mal'akh krever å få disse gjenstandene fra Langdon, ellers kommer Solomon til å bli myrdet. Langdon møter Inoue Sato, en avdelingsleder fra CIA. Sato påstår at Mal'akh utgjør en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, selv om hun nekter å utdype videre. Når de undersøker Salomos hånd, oppdager de spor som fører dem til et rom i Capitols kjeller, hvor de oppdager en liten pyramide som mangler en stein, med en inskripsjon skåret inn i den. Sato konfronterer deretter Langdon med et røntgen-system som ble tatt av en veske han gikk med når Langdon gikk inn i Capitol-bygningen. Dette systemet avslører en mindre pyramide i pakken som Langdon brakte som svar på forespørselen fra kidnapperen som tidligere utga seg som Salomons assistent.

Langdon forklarer at han aldri var klar over innholdet i pakken, men bare tok vare på pakken på Solomons vegne. men Sato nekter å tro på dette. Hun forsøker å ta Langdon i varetekt. Men før hun rekker å arrestere ham, blir hun og Anderson angrepet av Warren Bellamy, en arkitekt og frimurer, som deretter flykter sammen med Langdon i all forvirringen. Bellamy forklarer at også han har vært i kontakt med Mal'akh, og nå ønsker han Langdons hjelp til å redde Peter Solomon.

Mal'akh blir avslørt for å være en frimurer, med en rekke tatoveringer som dekker nesten hele kroppen. Han begynte å infiltrere organisasjonen flere år tidligere for å få tak i en eldgammel kraftkilde - som han nå forlanger at Langdon skal låse opp, i retur for Peter Solomons liv. Mal'akh ødelegger også det Smithonsonian-sponsede laboratoriumet til Dr. Katherine Solomon, Peters yngre søster, hvor hun gjennomførte en rekke eksperimenter i Noetic Science. Men Katherine klarer å stikke av, og slår seg deretter sammen med Langdon og Bellamy.