Engelsk toy terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Engelsk toy terrier
toy terrier, black and tan toy terrier,
English Toy Terrier 600 01.jpg
Hundetypeterrier
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperfamiliehund
Livsløp10-14
Størrelsetoy (2,7-3,6 kg)
Passer forlitt erfarne
Anerkjennelser
FCIGruppe 3, seksjon 4
(FCI #013)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Engelsk toy terrier (FCI# 013), som også kalles black and tan toy terrier er en liten terrier som opprinnelig stammer fra Storbritannia, der den blant annet har vært benyttet til bekjempelse av rotter.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Engelsk toy terrier er et resultat av avl på såkalte black and tan terriere (en nå utdødd britisk terriertype som er kjent fra beskrivelser tilbake til 1500-tallet, og i flere fargevarianter enn hva navnet skulle tilsi). Engelsk toy terrier ble imidlertid formet spesielt på 1800-tallet, da det i en periode ble svært populært med miniatyrhunder i England. Noen hevder også at italiensk mynde ble benyttet for å oppnå ønsket størrelse, men dette er svært usikkert.

Miniatyr Black & Tan-terrierklubb ble startet på Crufts utstilling i 1938 i Storbritannia. I 1960 byttet hunderasen navn til English Toy Terrier (black and tan), som altså ble til engelsk toy terrier på norsk. Rasen har vært mest populær i hjemlandet og i USA og Finland, men den regnes allikevel som sjelden. Som følge av dette er innavlsgraden i visse linjer svært høy. Rasen er også plaget av tannmangel, som i mange tilfeller kan være betydelig. Siden 1950-tallet har oppdrettere spesielt konsentrert seg om å forbedre rasens helse og utseende. Noen kynologer mener at engelsk toy terrier finnes i avlslinjene til både yorkshire terrier og dvergpinscher.

Den britiske rasestandarden er fra 8. juni 1988 og ble sist revidert den 2. februar 1998.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Engelsk toy terrier er en velbalansert, elegant og kompakt liten hund, med glatte og tørre linjer. Hodet er langt, smalt, kileformet uten fremtredende kinnmuskulatur. Skallen er flat. Ørene er ansatt høyt på bakhodet og står forholdsvis tett og er tilspisset. De bæres opprettstående fra hunden er omkring 9 måneder gammel. Halsen er lang, elegant og lett buet (uten løshud). Kroppen er kompakt og harmonisk bygget, brystet smalt og dypt med godt buede ribben, lendet godt hvelvet.

Pelsen er kort, tykk, tett og skinnende i fargen sort (ibenholt) og tan (dyp, varm kastanje).

Idealhøyden er 25-30 centimeter og idealvekten 2,7-3,6 kilogram. De fleste individer er i dag større enn standarden og også kraftigere bygget enn hva denne tilsier. Noen hunder blir opp mot 40 cm høye og 7-8 kg tunge, men dette ikke er ønskelig.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Engelsk toy terrier ble opprinnelig brukt som selskapshund og brukshund, helst til å bekjempe skadedyr som mus og rotter. I dag er den først og fremst en gøyal familiehund og en sjelden utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Engelsk toy terrier er en livlig, energisk og pågående terrier som passer for folk som liker å mosjonere. Som terriere flest er den våken og vaktsom ovenfor fremmede. Pelsen trenger normalt stell.

Se også[rediger | rediger kilde]