En falskspillers roman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En falskspillers roman
orig. Le Roman d'un tricheur
Generell informasjon
Utgivelsesår1936
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde120 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiSacha Guitry
ManusforfatterSacha Guitry
MusikkAdolphe Borchard
SjeffotografMarcel Lucien
Eksterne lenker

En falskspillers roman [1], (originaltittel: Le Roman d'un tricheur) er en fransk spillefilm fra 1936 med regi og manus av Sacha Guitry og med ham selv i hovedrollen. Filmens forelegg er Guitrys egne roman, Les Mémoires d'un tricheur.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den 54 år gamle Cheat sitter ved en kafe, og skriver sine memoarer. En dag spiser resten av familien hans sopp, som viser seg å være giftig. Hans foreldre, søsken, onkel og besteforeldre dør. Moren hans har en skruppelløs fetter som tar ansvaret for Cheat. Men han bruker snart opp hele arven fra foreldrene hans, som egentlig burde gått til Cheat. Han blir dermed sittende igjen med det inntrykket at uærlighet gir mer penger, enn å være ærlig.

Cheat stikker etter hvert av hjemmefra, og finner seg forskjellige jobber: For eksempel dørvakt, eller hotell-ansatt. I Paris blir han uvillig trukket inn i et hemmelig komplott for å myrde den besøkende tsar Nikolaj II av Russland sammen med en annen restaurant-arbeider Serge Abramich. Imidlertid fører et anonymt brev (som Cheat antyder at han skrev selv) til at Abramich og en rekke andre blir arrestert. Som heis-operatør ved Hotel de Paris i Monaco får Cheat øye på en mye eldre grevinne.

Etter en tid i militæret, bestemmer Cheat seg for å finne et yrke som belønner ærlighet - som ansatt ved et kasino i Monaco. Imidlertid blir han snart innkalt til det franske militæret i begynnelsen av første verdenskrig. Cheat blir skadd nesten umiddelbart, men blir reddet av Charbonnier - en med-soldat som mister sin høyre arm som resultat. Når han igjen blir sivil møter han snart en vakker kvinne ved en restaurant. Etter å ha overnattet sammen, tilstår hun at hun er en profesjonell tyv.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]