Ellingsøyfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ellingsøyfjorden med Flatholmen i forgrunnen og Ellingsøya i bakgrunnen.

Ellingsøyfjorden er en fjord i Ålesund kommune på Sunnmøre, delvis i tidligere Skodje kommune. Den ligger på nordsiden av Nørvøya, der selve byen Ålesund ligger, og Oksnøya og sør for Ellingsøya, som den er oppkalt etter, og strekker seg 24 kilometer østover til Skodjevika. Medregnet Skodjevika er fjorden 29 kilometer lang.[1]

Fjorden har innløp i vest mellom Kverve på Ellingsøya og Verpinsvika i Ålesund by. Vest for innløpet ligger Valderhaugfjorden. Øst for Ellingsøya ligger Taftesund der Fv107 krysser sundet via Taftasundsbrua. På nordsiden av Taftesund ligger Grytafjorden. Mellom Ellingsøyfjorden og Skodjevika krysser de to Skodjebruene fjorden. Fra Skodjevika går det trange sund sørover til Storfjorden. Fjorden er mellom en og to kilometer bred og på det dypeste er den 113 meter.

I Ellingsøyfjorden ligger flere tidligere bosatte øyer og holmer. Fra vest mot øst finner man Svinøya, Litje-Kalvøya, Vikholmen, Langøya, Bjørgeholmen, Dyrøya og Vemøya.

Havnen i Ålesund, Gangstøvika, ligger ved Ellingsøyfjorden. Områdene ved havnen og ved Flatholmen er sterkt forurenset.

Ellingsøytunnelen er en 3 500 meter lang tunnel under fjorden, mellom Ålesund og Ellingsøya. Lenger øst kan man krysse fjorden over Straumsbrua.

Deler av den britiske påskekrimserien Malstrøm ble spilt inn i Ellingsøyfjorden på 1980-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellingsøyfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk