Elin Margrethe Brodin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elin Margrethe Brodin
Født1963
Norge
Beskjeftigelse Oversetter, science fiction-forfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Mads Wiel Nygaards legat (1992), Livsvernprisen (1997), Gustav-Heinemann-Friedensprisen for barne- og ungdomsbøker (1997)

Elin Margrethe Brodin (født 4. juni 1963) er en norsk forfatter og oversetter. Hun debuterte litterært i 1983. Som forfatter er hun kjent for sin skarpe sivilisasjonskritikk. Bøkene hennes låner iblant motiv fra science fiction og fantasy, men de fleste utgivelsene er mer realistiske samtidsromaner. For det meste skriver hun skjønnlitteratur for voksne, men har også noen barne- og ungdomsbøker og et par debattbøker bak seg. Hun skriver i tillegg avisstoff og har sporadisk tatt oppdrag som litteraturanmelder. Hennes debattbok Papirdukker omhandlet saken som i 1996 førte til at norsk barnevern ble dømt ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg for brudd på menneskerettighetene. Elin Brodin er født, oppvokst og bosatt i Oslo.

I mai 2011 skapte hun debatt ved å uttale at Osama bin Laden var «modig» og «talte Roma midt imot», i etterkant av bin Ladens død.[1] Hun forklarer at dette selvsagt ikke er ment som støtte til terrorisme, men som et provoserende tankeeksperiment for å se verdenssituasjonen fra flere sider. På Facebook har forfatteren aktive debattfora som har fått en god del oppmerksomhet.

En del av bøkene hennes er oversatt, til tysk, flamsk, svensk og dansk, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Bibliografi

  • Morgen i aftenlandet – roman (1983)
  • Den krydrede vin – roman (1985)
  • Ulvinnen – roman (1986)
  • Maskedans – roman (1987)
  • Askefolket – roman (1988)
  • Kjære Timo – roman (1989)
  • De vises sten – roman (1989)
  • Drager i hodet – roman (1990)
  • Fire brave borgere – ungdomsroman (1990)
  • Papirdukker – debattbok (1991) (sammen med Adele Johansen)
  • Kan du ikke tale – debattbok (1991)
  • Bedøvelse – roman (1991)
  • Den europeiske dødebok – roman (1992)
  • Slavenes bok – ungdomsroman (1993)
  • Blod – roman (1993) (som Ulf Tannberg)
  • En klode full av lys – ungdomsroman (1994)
  • Skade – roman (1994)
  • Madonna med barn – roman (1996)
  • Gutten og enhjørningen – ungdomsroman (1997)
  • Farvel, babylon – roman (1998)
  • Unaturlig – roman (1999)
  • De dødes språk – roman (2001) (sammen med Henning Hagerup)
  • Husets nummer – roman (2002) (sammen med Henning Hagerup)
  • Sverm – roman (2003)
  • Jaspis – landet bortenfor – barnebok (2005)
  • Bivirkninger – roman (2007)
  • Banemann – roman (2008) (sammen med Henning Hagerup)
  • Alfakrøll – barnebok (2008)
  • Fredløs – debattbok (2011)
  • Rotnorsk - roman (2013)
  • Mørkets fyrstinne - fortellinger (2016)

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) dagbladet.no – Bin Laden var modig (Av Sigrid Moe – Publisert og besøkt 3. mai 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]