Ekte gummitre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekte gummitre
Nomenklatur
Hevea brasiliensis
(Willd. ex A.Juss.) Müll.Arg.
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVortemelkfamilien
SlektHevea
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: regnskogen i Amazonas

Ekte gummitre er en art i vortemelkfamilien, og det økonomisk viktigste medlemmet i slekta Hevea. Den er økonomisk viktig fordi melkesafta, kjent som lateks, kan utnyttes i produksjon av naturgummi.

Treet kan bli over 30 meter høyt. Den hvite eller gule lateksen finnes i lateksganger i barken, for det meste utenpå phloemet. Disse årene går opp stammen i en høyrevridd spiral som ligger i en vinkel på ca. 30 grader fra det vannrette planet.

Når treet er 5-6 år gammelt, kan innhøstingen begynne. Det skjæres snitt vinkelrett på lateksgangene, akkurat dypt nok til å tappe årene uten å skade treets vekst. Lateks samles i små bøtter. Eldre trær gir mer lateks, men slutter å produsere etter 26-30 år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Gummiboomen.

Ekte gummitre vokste opprinnelig bare i Amazonasregnskogen. Økende etterspørsel og oppdagelsen av vulkanisering i 1839 førte til økonomisk vekst i dette området, særlig for byene Manaus og Belém. Se Gummiboomen.

I 1873 forsøkte man å dyrke gummitre utenfor Brasil, men dette mislyktes. I 1875 ble det gjort flere forsøk, og etter ble treet videnspredt i britiske kolonier. I dag finnes de fleste gummiplantasjer i Sørøst-Asia og noen i tropisk Afrika. Forsøk på å kultivere treet i Sør-Amerika har ikke hatt tilfredsstillende resultater.

Annet[rediger | rediger kilde]

Treverket fra dette treet brukes i produksjon av møbler. Densitet ved 15 % fuktighet er ca. 0,65 g/cm3 (omtrent som bjørk).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]