Einar Morset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Morset
FødtEinar Olav Morset
9. mai 1924
Død23. september 1996 (72 år)
Ektefelle Margrete Morset
Far Peder Morset
Mor Marit Morset
Søsken Ola Morset, Oddmund Morset, Reidar Morset, Tormod Morset, Helge Morset, Trond Morset
Beskjeftigelse Lærer
Nasjonalitet Norge

Einar Morset (født 9. mai 1924 i Selbu, død 23. september 1996 i Stjørdal) var en norsk lærer. Han var sønn av Peder Morset.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Einar Morset var sønn av Peder og Marit Morset, og hadde seks brødre; Ola Morset, Oddmund Morset, Reidar Morset, Tormod Morset, Helge Morset og Trond Morset.[1]

Familien Morset ble hardt rammet av okkupasjonen. Allerede våren 1941 utførte NS, under ledelse av fylkesfører Henrik Rogstad, en såkalt "straffeekspedisjon" til Selbu, som ble sett på som et "jøssingreir". To av morsetbrødrene ble plukket ut, Reidar og Einar. Sammen med flere sambygdinger ble de holdt arrestert på Morset gård. Her ble de forhørt og terrorisert i over ett døgn[2]. I 1942 ble Einar og noen andre selbygg igjen hentet av Rogstad, nå til NS-huset i Trondheim. Her ble de hundset en hel dag, og 17-årige Einar Morset ble utnevnt av Rogstad til «leder for jøssingtroppen fra Selbu», og skulle holdes ansvarlig for at folket i bygda skulle stille seg mer positivt til «Det nye Norge».

Faren Peder og brødrene Oddmund og Tormod ble tidlig engasjert i motstandsarbeid, og i 1942 og 1943 gikk Tormod Morset i kurértrafikk mellom Trondheim og Sverige, via Selbu og Tydal. Aktiviteten ble tidlig i 1943 rullet opp av Gestapo og natt til 1. mars samme år slo Gestapo og Rinnanbanden til mot Morset-familiens hjemgård Kleset i Selbu, og alle i familien måtte flykte. Rinnan og Gestapo var først og fremst ute etter å arrestere Tormod Morset, som de hadde funnet ut drev med illegal virksomhet[3].

Einar Morset rømte ved å hoppe ut fra et vindu i andre etasje da fienden stormet huset. Han ble hjulpet og holdt skjult av naboer og sambygdinger, og tok seg via Tydal over fjellet til Storlien i Sverige, en tur han brukte seks døgn på[4].

Utdanning og yrkesliv[rediger | rediger kilde]

I Sverige ble Einar Morset fra høsten 1943 til juni 1945 elev ved gymnaset i Uppsala. Han hadde søkt om å bli sendt til England og komme i aktiv tjeneste, men disse planene ble stoppet av en norsk offiser som mente at familien Morset hadde lidd nok.[3]

Etter eksamen artium tok Einar Morset Statens skogskole, Levanger lærerskole, Statens gymnastikkskole 1. avdeling og ett års studium i engelsk språk og litteratur ved University of Newcastle. Han arbeidet som lærer i førti år i Stjørdal kommune, i henholdsvis barneskole, framhaldsskole og ungdomsskole, de siste tjue åra som undervisningsinspektør[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Morset, Peder» Arkivert 27. desember 2009 hos Wayback Machine., Norgeslexi.
  2. ^ Per., Hansson, (1963). Og tok de enn vårt liv. (5. utg utg.). Oslo: Gyldendal. s. 28–34. ISBN 8205230277. OCLC 925568072. 
  3. ^ a b Hansson, Per (1963). - Og tok de enn vårt liv. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag A/S. ISBN 82-05-23027-7. 
  4. ^ a b Rygg, Odd (1993). Flukt. Selbu: Eget forlag. ISBN 82-991467-1-2.