Einar Billing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Einar Magnus Billing, født 6. oktober 1871 i Lund, Sverige, død 17. desember 1939 i Västerås, var en svensk biskop og professor innen teologi.

Etter endt skolegang i Lund og Västerås (der faren Bottfrid var biskop), ble Billing student i Uppsala, der han avla fil.cand.-eksamen i 1891 og teol.cand-eksamen 1898. Han ble innsatt som prest i Lunds stift i år 1900. Han var formann i Föreningen Heimdal i 1896. Samme år som Billing ble innsatt som prest, ble han utnevnt til dosent innen dogmatikk og moralteologi i Uppsala og til regimentspastor ved Uppsala artilleriregemente.

I 1909 ble Billing professor, og doktor innen teologi to år senere. I 1918 ble han sogneprest for Helga Trefaldighets församling i Uppsala. Billing ble i 1920 utnevnt til biskop i Västerås, hvor han forble til sin død 17. desember 1939.

Einar Billing er mest kjent for sin folkekirketeologi som blant annet ble utviklet i hans «Herdabrev till prästerskapet i Västerås stift» («Hyrdebrev til presteskapet i Västerås sogn») i 1920. Han er som salmedikter kjent for en eneste salme, den elleve vers lange «Nu gläd dig, min ande, i Herran», som er å finne i flere svenske salmebøker og i Norsk Salmebok.