Effie Gray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Effie Gray
Euphemia ('Effie') Chalmers (née Gray), Lady Millais by Thomas Richmond.jpg
Euphemia ('Effie') Chalmers (née Gray), Lady Millais, maleri av Thomas Richmond, 1851
Født7. mai 1828Rediger på Wikidata
PerthRediger på Wikidata
Død23. des. 1897[1][2][3]Rediger på Wikidata (69 år)
PerthRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Modell, kunstmalerRediger på Wikidata
Ektefelle John Ruskin (18481854)[4][5], John Everett Millais (18551896)[4][5]Rediger på Wikidata
Far George Gray[6]Rediger på Wikidata
Mor Sophia Margaret Jameson[6]Rediger på Wikidata
Søsken Albert GrayRediger på Wikidata
Barn
8 oppføringer
Sir Geoffrey William Millais, 4th Bt., Effie Gray Millais, Alice Sophia Caroline Millais, Sir Everett Millais, 2nd Baronet, George Gray Millais, John Guille Millais, Mary Hunt Millais, Sophia Margaret Jameson MillaisRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Gravlagt Kinnoull ChurchyardRediger på Wikidata

Den mellomaldrende Effie Gray holder en utgave av Cornhill Magazine, maleri av John Everett Millais, ca. 1860.

Euphemia «Effie» Chalmers Gray (født 7. mai 1828, død 23. desember 1897) er kjent for først ha vært hustruen til den engelske kunstkritikeren John Ruskin, og som deretter forlot denne for å gifte seg med den pre-rafaelittiske maleren John Everett Millais. Dette berømte viktorianske kjærlighetstriangelet har blitt dramatisert i flere skuespill og en opera.

Forholdet mellom Ruskin og Millais[rediger | rediger kilde]

Effie Grey ble født i Perth i Skottland og levde i Bowerswell i det samme huset hvor Ruskins bestefar hadde begått selvmord. Hennes familie kjente Ruskins far som oppmuntret dem til å bli gift. I 1842 skrev Ruskin en roman med fantastiske trekk, The King of the Golden River, for Effie. Etter at de ble gift reiste de til Venezia hvor Ruskin gjorde bakgrunnstudier for sin bok The Stones of Venice. Deres ulike gemytt kom snart til å skape problemer da Effie etter hvert begynte å føle seg undertrykt av Ruskins dogmatiske personlighet.

Da hun møtte den engelske kunstmaleren John Everett Millais fem år senere var Effie fortsatt en jomfru ettersom Ruskin vedvarende hadde utsatt å fullbyrde ekteskapet. Ruskin var en støttespiller for pre-rafaelittene og Millais ble en nær venn av ekteparet. Effie ble modell for maleren og hun poserte for hans maleri The Order of Release som hadde et motiv fra Skottlands historie: den lojale hustruen til skotsk opprører som har sikret ham løslatelse fra fengselet. I løpet av de lange dagene som modell ble Effie stadig mer knyttet til Millais, også da han fulgte ekteparet Ruskin på en reise til Skottland hvor han skulle male Ruskins portrett etter kritikerens kunstneriske prinsipper. I løpet av den tiden de tilbrakte i Brig o'Turk i Trossach forsto Effie og John Millais at de ikke kunne slippe unna den dragningen de følte for hverandre.

Effie forlot Ruskin og søkte om at ekteskapet skulle bli annullert grunnet at det aldri var blitt fullbyrdet, og skilsmissen skapte en betydelig offentlig skandale. I 1855, etter at hennes ekteskap med Ruskin var blitt avsluttet, ble Effie og John Millais gift. I løpet av hennes nye ekteskap fødte hun hele åtte barn. Hun poserte også for en rekke av hans verker, mest betydningsfullt kanskje hans Peace Concluded (1856) som idealiserer henne som et ikon for skjønnhet og fruktbarhet.

Da Ruskin senere ble forlovet med en pike i tenårene, Rose la Touche, skrev pikens mor bekymret til Effie. Hun svarte ved å beskrive Ruskin som en undertrykkende ektemann. Det er ingen grunn til å tvile på Effies ærlighet, men hennes innblanding bidro til at forlovelsen ble brutt, og sannsynligvis bidro til Ruskins senere mentale sammenbrudd.

Effies innflytelse på Millais[rediger | rediger kilde]

Etter at Millais ble gift begynte han å male i en langt bredere stil, noe kritikeren Ruskin fordømte som «en katastrofe». Ekteskapet hadde gitt ham en større familie å underholde, og det er påstått at Effie oppmuntret ham til å skape mer populære arbeider for å få større finansielle inntekter og for opprettholde hennes hektiske sosiale liv. Det er dog ingen bevis for at Effie bevisst presset ham til å gjøre så, skjønt hun var en effektiv bestyrer av hans karriere og samarbeidet ofte med ham i valget av maleriske emner.

Effies dagbøker forteller at hun satte sin ektemanns arbeid svært høyt og hans arbeid er fortsatt innenfor de pre-rafaelittiske stiltrekk selv flere år etter at han ble gift. Likevel oppga Millais etter hvert det pre-rafaelittiske besettelse på detaljer og begynte å male i en løsere stil, noe som gjorde ham i stand til å male flere bilder på kortere tid.

Mange har blitt inspirert av hans familieliv med Effie og ofte benyttet hans barn og barnebarn som modeller.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Annulleringen av ekteskapet med Ruskin stengte Effie ute fra en del av det sosiale livet. Det var ikke tillatt for henne å være tilstede i dronningens nærvær. Om dronningen var invitert ble hun utelatt. Tidligere hadde hun vært svært sosialt aktiv og dette plagde henne. Da Millais var døende tillot dronningen å løsne på forbudet, men hun døde selv kun noen få måneder etter sin ektemann. Hun ble begravd i kirkegården i Kinnoull i Perth som er avbildet i Millais' maleri The Vale of Rest.

Effie i drama og litteraturen[rediger | rediger kilde]

Effies ekteskap til Ruskin og hennes kjærlighet Millais har blitt dramatisert ved flere tilfeller:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage, oppført som Euphemia Chalmers Gray, The Peerage person ID p51276.htm#i512753, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Find a Grave, oppført som Euphemia Chalmers Millais, Find a Grave 75500146, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6154v6d, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The Peerage person ID p51276.htm#i512753, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]