Norsk Elektroteknisk Komite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Elektroteknisk Komite (NEK)
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer955221567
Stiftet24. september 1912
LandNorge
HovedkontorMustads vei
VirkeområdeNorge
Antall ansatte 18[1] (2021)
Omsetning35 033 000 NOK (2021)[1]
Nettstednek.no (no)

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har siden etableringen i 1912 forsynt det norske markedet med nasjonale, europeiske og internasjonale elektrotekniske standarder i tråd med teknologisk og markedsmessig utvikling.

NEK er en selvstendig og nøytral organisasjon, og er det norske medlemsorgan i International Electrotechnical Commission (IEC) og European Committee for Electrotechnical Standardization (CENELEC).

NEK har som formål å arbeide for standardisering på det elektrotekniske området og er ansvarlig for utarbeidelse og godkjenning av Norske Elektrotekniske Normer. NEKs overordnede mål er å sikre at Norske Elektrotekniske standarder fullt ut dekker næringslivets, elforsyningens og den offentlige og private sektors behov for standarder med krav til sikkerhet, funksjon og miljø. NEK utgjør, sammen med Standard Norge og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, standardiseringen i Norge.

Det er bare som medlem av NEKs komiteer at norske representanter, deriblant forskriftsmyndigheter, kan delta i det viktige internasjonale komitearbeidet. I mer enn 140 normkomiteer gjør flere enn 700 aktive nasjonale eksperter en viktig innsats på vegne av sine respektive virksomheter og organisasjoner innen nasjonalt og internasjonalt standardiseringsarbeid. Deltakelse i NEKs komiteer gir medlemmene en unik posisjon for direkte påvirkning av fremtidige standarder og derved også forskriftene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]