Hopp til innhold

Baud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Baud (Bd) angir et antall informasjonsbærende, adskilte informasjonsenheter (symboler) i en informasjonsstrøm. Baud brukes for å angi informasjonshastighet (symbolhastighet) ved signaloverføring. 1 baud betyr 1 symbol per sekund. Ett slikt symbol kan representere flere bit. Baud er oppkalt etter Émile Baudot (1845–1903) som oppfant baudotkoden.[1]

I eldre typer modemer overførte en ett bit per symbol, og baudraten tilsvarte bitraten. Da bithastigheten skulle økes over 2400b/s var en begrenset av det analoge telefonnettets frekvensbånd (300Hz-3300Hz) og kunne ikke fortsette å øke baudhastigheten tilsvarende. Løsningen ble da å overføre flere bit per symbol og beholde symbolhastigheten på 2400Bd. I f.eks. de populære 28800b/s modemene var baudraten 2400Bd og man overførte dermed 12bit per symbol. For å overføre 12bit per symbol måtte en ha 2^12=4096 forskjellige symboler å velge mellom hver gang et nytt symbol skulle overføres.

Det er også mulig å ha færre enn ett bit per symbol. Dette kan være aktuelt i lavhastighets krypterte og redundante kodesystemer.

I dagligtale har baud feilaktig blitt brukt synonymt med bitrate og også i noen tilfeller synonymt med byterate. Baud og baudrate er fortsatt nyttige begreper som brukes av fagfolk innen kommunikasjonsteknolgi, men bør unngås brukt av folk flest. Årsaken til det siste er både menigmanns feilaktige bruk og forståelse av begrepet og at begrepene bitrate og byterate inneholder den nyttige informasjonen for den jevne bruker.

Baud skrives som SI-enheter, forkortet Bd (med stor B), og ellers baud med små bokstaver.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Baud Definition». The Linux Information Project. 8. november 2005. Besøkt 15. april 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]