Edvard Munch (TV-film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edvard Munch
Generell informasjon
SjangerBiografisk drama
Utgivelsesår1974
Prod.landNorsk / Svensk
LengdeTV-versjon: 210 min
Kinoversjon: 174 min.
Språkengelsk/ norsk
Bak kamera
RegiPeter Watkins
ManusforfatterPeter Watkins
SjeffotografOdd Geir Sæther
KlippPeter Watkins
Foran kamera
MedvirkendeGeir Westby
Gro Fraas
Eksterne lenker

Edvard Munch er en norsk biografisk film og miniserie fra 1974 som handler om den ekspresjonistiske maleren Edvard Munch, skrevet og regissert av briten Peter Watkins. Den ble opprinnelig laget som en tredelt miniserie, co-produsert av NRK og SVT, men har siden blitt lansert som en tre timer lang spillefilm. Filmen dekker tretti år av Munchs liv, og fokuserer hovedsakelig på de ytre påvirkningene som formet kunsten hans, i tillegg til utbredelsen av sykdom og dødsfall i familien hans og hans ungdommelig affære med en gift kvinne.

Stil[rediger | rediger kilde]

I likhet med Peter Watkins' andre filmer bærer Edvard Munch preg av et dokudrama. Scener fra Munchs liv er rekonstruert av et stort ensemble (hovedsakelig norske uprofesjonelle skuespillere), men det benyttes også en fortellerstemme av Watkins, og det er øyeblikk hvor karakterene snakker direkte til kamera, som om de blir intervjuet om deres egne liv eller deres oppfatning av Munch. Noe av dialogen ble improvisert av skuespillerne, spesielt intervjusekvensene. For å formidle den kritiske responsen Munchs arbeid ofte ble møtt med gjennom sin karriere, rekrutterte Watkins i kun nordmenn som genuint mislikte hans malerier.

Distrubisjon og mottakelse[rediger | rediger kilde]

Etter filmens første lansering, hadde den en begrenset internasjonal suksess, men den var ikke allment tilgjengelig før mange år senere. Watkins har uttalt at involverte undertrykte distrubisjonen, og forhindret filmen i å delta i konkurransen om Gullpalmen under den årlige Filmfestivalen i Cannes, siden de ikke kunne godkjenne filmens bruk av uprofesjonelle skuespillere og anakronistisk dialog. Etter at NRK sa fra seg filmrettighetene i 2002, fikk filmen en bredere internasjonal lansering.

Den suksessrike svenske filmskaperen Ingmar Bergman, kalte filmen for «et verk av et geni».

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]