Eduardo Archetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Eduardo Archetti
Født12. april 1943
Santiago del Estero
Død6. juni 2005 (62 år)
Oslo
Utdannet ved Universidad de Buenos Aires
Doktorgradsveileder Maurice Godelier
Beskjeftigelse Antropolog, professor, sosiolog
Nasjonalitet Argentina, Norge

Lavaisse Eduardo Archetti (født 12. april 1943 i Santiago del Estero, Argentina, død 6. juni 2005 i Oslo), var en argentinsk-født norsk professor i sosialantropologi.

Archetti studerte ved Universitetet i Buenos Aires før han reiste til Paris for å fullføre sin doktorgrad sammen med Maurice Godelier. Arbeidet fokuserte på endringer i landbruket i Argentina og var sterkt influert av samtidens strømninger i marxistisk antropologi.

Han kom til Norge i 1976. Archetti arbeidet helt fram til sin bortgang ved Universitetet i Oslo. Han var ansatt som førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt fra 1980 til 1986, og deretter som professor ved samme sted. Archetti var en av grunnleggerne av EASA (European Association of Social Anthropologists).

Archetti hadde brede interesser: Etter å ha forsket og skrevet om bønder i Argentina med utgangspunkt i økonomisk avhengighetsteori på 1970-tallet gjorde han nye feltarbeid i Argentina, Ecuador og Zambia. Han hadde et sterkt fokus på sosiale og kulturelle endringsprosesser og modernitet, blant annet økonomi, symboler og kulturell identitet. Senere skrev han blant annet om fotball, tango og polo i argentinsk nasjonal identitet samt sport generelt.