Hopp til innhold

Ecitoninae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ecitoninae
soldat av Eciton burchelli
Nomenklatur
Ecitoninae
Populærnavn
amerikanske hærmaur
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieMaur
Økologi
Antall arter: 150 i verden, ikke i Norge
Habitat: skog
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Ecitoninae er en gruppe (underfamilie) av maur. Disse, ved siden av slektene Dorylus og Aenictus fra den Gamle verden, er de kjente hærmaurene. Ecitoninae finnes bare i Amerika.

Små til store, slanke, langbeinte maur med store, lysfargede hoder og enorme, sigdformede kjever. I motsetning til hærmaurene i den gamle verden har de øyne, men disse er ganske små og de ser trolig lite.

En soldat og arbeidere av Eciton burchelli.

Ecitoniinae er hærmaur, som vandrer rundt i enorme hærer som gjennomsøker landskapet og dreper og spiser alle smådyr som ikke kan komme seg vekk. Ecitoniinae bygger ikke noen form for tuer, når de skal slå seg til ro, danner maurene et levende reir ("bivuakk") av hundretusenvis av maur som holder fast i hverandre. Kolonien veksler mellom vandringsfaser, da de vandrer rundt og herjer terrenget, og formeringsfaser, da de holder seg i ro og avler opp avkom. Hver fase varer gjerne to eller tre uker. Koloniene holder seg i ro om natten, gjerne under en rot eller i et annet hulrom i bakken. Maurene kan krysse hindringer med at de biter seg sammen i lange rekker og danner levende broer som kolonifellene kan gå over. Den mest kjente arten er Eciton burchelli, som danner store kolonier i regnskogen i Sør- og Mellom-Amerika. Denne arten sprer seg ut i vifteform og angriper på bred front, for de fleste andre artene er det vanlig at de angriper som isolerte kolonner.

Fulgt av fugler

[rediger | rediger kilde]

En lang rekke spurvefugler følger etter Eciton-hærene når de vandrer gjennom skogen og fanger insekter og andre smådyr som de maurene jager ut. Blant annet har gruppene maurfugler og maurrikser fått navn fra denne atferden. Det ser ut til at fuglene lar maurene være i fred og konsentrerer seg om å angripe de flyktende insektene.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Disse maurene lever i Amerika, slekten Eciton i Sør- og Mellom-Amerika, mens de små Neivamyrmex-artene går nord til det sørlige USA.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Bolton, B. 1995. A New General catalogue of the Ants of the World. Harvard University Press. 504 sider. ISBN 0-674-61514-X.
  • Hölldobler, B. og Wilson, E.O. 1994. Journey to the Ants. Belknap Press. ISBN 0-674-48525-4

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata