E. A. Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

E.A. Smith AS er et norsk handelsselskap som eier de øvrige selskaper i konsernet Smith-gruppen. Det har hovedkontor i Trondheim.

Firmaet ble grunnlagt i 1869 av grosserer Elias Anton Smith (1842–1912), som via sin far Peter Høeg Smith (1813–1881) ble syvende generasjons handelsmenn i familien Smith. Gjennom sin mor Marie Severine Cappelen (1814–1900) og sin farmor Karen von Cappelen var han etterkommer etter Cappelen-slekten.

Fra begynnelsen var forretningsdriften konsentrert om handel med jern og jernvare, olje- og farvevarer samt sement og smikull. Disse varene skulle bli firmaets hovedinteresse gjennom årene. Elias Anton Smiths forretning blomstret og ble kjent både blant byens publikum og i en større kundekrets i distriktene i Trøndelag og i Nord-Norge.

Det er i dag et av landets eldste handelsforetak. Firmaet eies og drives fortsatt av hans etterkommere, idag av Trond Reinertsen som konsernsjef. Det er etablert i store deler av landet, og er leverandør av stål, metaller, byggevarer, trelast, armering og verktøy med kundetilpassede service- og logistikkonsepter. Hovedbasen er fortsatt i Trondheim med fellesfunksjonene finans, regnskap, inkasso, lønn og IT-tjenester for hele Smith-gruppen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]